Het was zo’n leuk plan: je wilde een mooie app voor je bedrijf. Het zou resulteren in meer gebruiksgemak en gestroomlijnde processen. Maar zodra de app wordt uitgerold, blijkt het een grote tegenvaller: ieder risico moest weg gemanaged worden met als gevolg dat de leverancier alles heeft dichtgezet. Je mag helemaal niets meer op je apparaat. Het resultaat: niemand gebruikt de app. Een typisch voorbeeld van een gebrek aan een Enterprise Mobility beleid.

Wat is een Enterprise Mobility beleid?

Als we het hebben over een Enterprise Mobility beleid, dan hebben we het over de vastgelegde richtinggevende keuzes voor je Enterprise Mobility oplossingen, platformen, apparaten, ontwikkelomgevingen en processen. Het beleid gaat over het goed in control houden, het beheren van en het beveiligen van apparaten, functionaliteiten en apps. Daarnaast is dit beleid het houvast om na te denken over de toekomst, hoe gaat mijn mobiele roadmap er uit zien en waar moeten we ons als organisatie aan comformeren. Het lijkt er misschien op, maar het is iets anders dan een mobiele strategie!

Mobiele strategie

Een mobiele strategie gaat over in hoeverre digitale mobiliteit onderdeel uit maakt van je bedrijfsstrategie. Het is onderdeel van je digitale transformatie. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om zoveel mogelijk met mobiel te gaan doen – ook wel mobile first genoemd. Dit betekent dat voor alles wat je ontwikkelt en alle informatiesystemen die je hebt, het mogelijk moet zijn deze mobiel te gebruiken. Je transformeert de werkprocessen door te kijken waar je die kan ondersteunen met mobiel.

Voor die mobiele strategie heb je mobiele apparaten nodig en moet de IT-afdeling die apparaten (tablets, smartphones) gaan beheren. Welk beleid je daarop voert – welke regels stel ik daaropin? Wat mag wel, wat mag niet? – dát is je Enterprise Mobility Beleid.

Drie voordelen van een EM-beleid

Ook als je als bedrijf mobiel niet heel expliciet in je strategie hebt zitten, heb je een Enterprise Mobility beleid nodig. Smartphones zijn niet meer weg te denken uit ons leven en kom je dus ook op de werkvloer tegen. Als bedrijf zal je daarop in moeten spelen met behulp van een EM-beleid, wil je problemen voorkomen. Naast het voorkomen van problemen, zijn er ook voordelen waarom een EM-beleid van belang is:

  • Een EM-beleid maakt het mogelijk de juiste keuzes te maken op het gebied van Enterprise Mobility Management.
  • Een EM-beleid creëert kaders en randvoorwaarden voor je app development, zodat dit een gestroomlijnd proces vormt.
  • Je informatiebeveiligingsbeleid belandt niet in een la, maar krijgt een praktische invulling.

Enterprise Mobility Management

Wanneer je geen Enterprise Mobility beleid hebt, is het aan de leveranciers om te bepalen wat de mogelijkheden zijn. De keuzes die zij maken hebben invloed op de beleving van de eindgebruikers. In de praktijk resulteert dit er vaak in dat de leverancier iets uitrolt en alles dichtzet, waardoor je niets meer mag op je apparaat.

Wanneer je wel een Enterprise Mobility beleid hebt, krijg je een passende werkbare oplossing, die aansluit bij jouw organisatie en de andere oplossingen waarvan je gebruik maakt. Dit is niet alleen makkelijker voor het beheer van alle oplossingen, maar ook gebruiksvriendelijker voor de medewerkers.

App development

Het hebben van een EM-beleid heeft ook voordelen bij app development. In je EM-beleid kan je technische keuzes vastleggen, zoals voor welk platform je gaat en ook keuzes rondom gebruiksgemak en huisstijl. Deze vastgelegde keuzes zorgen voor een stroomlijning van de app development. Je creëert consistentie en kennis kan hergebruikt worden, doordat je iedere keer gebruikt maakt van dezelfde basis.

Security & privacy

Vaak is een informatiebeveiligingsbeleid wel aanwezig, maar ligt het te verstoffen in een la. Het daadwerkelijk implementeren van zo’n beleid wordt vergeten. Het EM-beleid is de plek waar je juist het informatiebeveiligingsbeleid een praktische invulling kan geven.

Daarnaast creëer je met een EM-beleid een laag tussen je informatiebeveiligingsbeleid en je mobiele oplossing. Zo hoef je niet per mobiele oplossing na te gaan denken over de veiligheid en kan je sneller een mobiele oplossing neerzetten.

Het wordt dus tijd voor een EM-Beleid!