Als je vandaag de dag in het bedrijfsleven nog nooit van Cloud gehoord hebt dan is er wellicht iets mis. Een bezoekje aan de huisarts hoeft niet perse, maar er is toch wel iets aan de hand. Het is wel goed behandelbaar en je kan snel genezen, Google.nl is het meest voorgeschreven medicijn. Pas op, de gepresenteerde bijwerkingen kunnen behoorlijk fors zijn!

Cloud is here to stay

Nu even zonder dollen, er worden miljarden geïnvesteerd in Cloud infrastructuren door technologie giganten. Overal in de wereld worden gigantische datacenters neergezet om aan de vraag te voldoen. En toch zie ik een herhalend patroon; wat we vroeger Application Service Providers noemden of hosting, heet nu Cloud. Dat is niet erg, hoe we vandaag de dag Cloud ervaren is een slimme combinatie van doorontwikkelde reken-, opslag- en netwerk technologie. Het helpt bedrijven flexibeler om te gaan met ICT en te kunnen profiteren van de schaalgrootte van een Cloud provider. Cloud helpt ook de markt om innovatiever te zijn en ontwikkelingen uitsluitend vanuit het blikveld van Cloud te ontwikkelen. Je ziet dit heel sterk gebeuren: innovaties komen uitsluitend uit in Cloud vorm.

De Cloud is veiliger dan je eigen datacenter

Het kopje boven deze alinea zal veel mensen tegen de borst stoten, maar is dat ook realistisch? De miljarden die in Cloud worden geïnvesteerd gaan naast infrastructuur met name naar security. Technologie giganten zoals Microsoft en Amazon maken security hun corebusiness. Nou juist door de wereldwijde aanwezigheid kunnen wereldwijd security dreigingen effectief worden verholpen. Een gemiddeld bedrijf kan vandaag de dag niet meer tegen de steeds groter wordende security en privacy dreigingen investeren.

Vanuit juridische optiek zijn er geen bezwaren

Cloud biedt voldoende handvatten vanuit juridische optiek om (zeer) vertrouwelijke informatie op te slaan. De verantwoording ligt ten allen tijde bij de eigenaar van informatie. Zolang informatie voldoende is beschermd met “de huidige stand der technologie” vindt de wetgever en gelieerde autoriteit het wel voldoende.

De Cloud is volwassen geworden

Inzicht en maatregelen, het zelf kunnen plaatsen van security apparatuur, het kunnen voldoen aan (lokale) compliancy zijn het gevolg van jarenlang grote investeringen. Banken hebben inmiddels een aantal publieke diensten gecertificeerd en je ziet decentrale, maar zelfs ook centrale overheden nu serieuze stappen maken richting de grote Cloud providers, hou dan in gedachten: centrale overheden zijn niet trendsettend maar volgend aan de markt.

De Cloud financieel aantrekkelijk?

Vaak niet direct, zeker in een vorm waarbij je zelf nog apparatuur hebt en een deel in de Cloud hebt draaien. Toch is alles naar de Cloud een realistische doelstelling, zorg er wel voor dat het recept uitsluitend bestaat uit nieuwe ingrediënten en hergebruik zo weinig mogelijk. Bedenk bij voorkeur een nieuw recept!

Kijk vooral naar de kwalitatieve aspecten van Cloud, en dat is een zeer belangrijk onderdeel van de businesscase!