VIANEN – De Provincie Noord-Brabant heeft zich als eerste overheidsorganisatie in Nederland gecertificeerd voor de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) en de ISO 27001. Daarmee voldoen ze als eerste organisatie aan de door de Nederlandse Overheid gestelde norm die in 2019 is vastgesteld. Dit heeft de Provincie mede bereikt door gebruik te maken van de Strict Control Cockpit, software die organisaties helpt om te voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van informatiebeveiliging en privacy.

In 2020 moeten alle overheidsorganisaties hun eerste verantwoording kunnen afleggen in de mate waaraan zij voldoen aan de BIO, de nieuwe norm voor overheidsorganisaties. Deze norm bepaalt hoe de overheidslagen moeten omgaan met hun informatiebeveiliging en zorgt voor onderlinge eenheid tussen de verschillende lagen.

Mede door het gebruik van de Strict Control Cockpit heeft de Provincie Noord-Brabant zich kunnen certificeren voor de BIO en ISO 27001 norm. De software heeft de Provincie Noord-Brabant een tijdsbesparing opgeleverd van minstens 6-12 maanden. Door deze tijdsbesparing hebben ze voor 2020 kunnen voldoen aan de norm. Daarnaast kan de Provincie Noord-Brabant met de software grip blijven houden op hun informatiebeveiliging. Zo zien zij tijdig waar maatregelen genomen moeten worden en kunnen ze zich makkelijk her-certificeren voor de BIO en de ISO27001 in de toekomst. Hiermee vormt de provincie Noord-Brabant een voorbeeld voor andere overheidsorganen.