Tijdens de persconferentie van Premier Rutte en Minister De Jonge werd aangekondigd dat er op korte termijn een Covid-19 teststraat gerealiseerd moet worden op Schiphol. Reizigers uit risicolanden (code oranje of rood reisadvies) kunnen zich dan direct na aankomst op Schiphol vrijwillig laten testen. Deze testen worden afgenomen door de GGD Kennemerland. Schiphol faciliteert deze teststraat in de vorm van ruimte en opstelling, bewegwijzering en ICT infrastructuur. De teststraat is gebouwd tussen Aankomsthal 3 en Schiphol Plaza.

Afgelopen vrijdagmiddag is Arjan Dijkman, Senior Projectmanager bij Strict en op opdracht bij Conscia Nederland BV, gevraagd om de ICT voorzieningen te organiseren. Doel: een beveiligde verbinding tussen de teststraat en de SaaS applicatie van de GGD Kennemerland realiseren binnen 2 dagen. Technisch niet moeilijk maar omdat Schiphol Telematics grote delen van haar ICT dienstverlening onlangs heeft uitbesteedt (o.a. aan Conscia) wel even zoeken naar de juiste mensen en processen.

Binnen slechts 1 dag en 20 telefoontjes is het bedacht, georganiseerd en geïmplementeerd. De oplossing is een draadloze verbinding (WiFi) vanaf 15 devices van de GGD naar een Schiphol SSID. Door in te loggen met een specifiek username en password worden GGD medewerkers in een eigen VLAN geplaatst (dat wordt door de Cisco ISE (Identity Service Engine) omgeving geregeld). Dit VLAN heeft via een Firewall een connectie met Internet. Vervolgens kan worden ingelogd op een SaaS applicatie van de GGD middels Two-Factor-Authentication.

Bijkomend voordeel van deze exercitie is dat de, in de Sourcing overeenkomst afgesproken processen en werkwijzen, in de praktijk zijn getest. Het meeste hierin ging goed maar er is zeker ruimte voor meer duidelijkheid en efficiëntie.