Blog

5 kenmerken van organisaties die succesvol reageren op veranderingen

Blog Marco #1

 

De wereld om ons heen verandert continu, in een razendsnel tempo. Als organisatie is het daarom niet langer voldoende om enkel snel en efficiënt te zijn. Je zal het vermogen moeten hebben om je aan te passen, te innoveren en direct te reageren op nieuwe uitdagingen om succesvol te zijn. Om dat te bereiken moet je als organisatie voldoen aan de vijf kenmerken van Enterprise Agility.

De 5 kenmerken van Enterprise Agility

Enterprise Agility is echt meer dan een buzzword: het is dé factor die ervoor zorgt dat je als organisatie effectief met alle veranderingen om kan gaan. Het vormt het vermogen om snel te reageren en goed te gedijen in een veranderende wereld. Essentieel om als organisatie te overleven. 

Wij zien in de praktijk dat succesvolle wendbare organisaties voldoen aan de vijf kenmerken van enterprise agility. Ongeacht of het een organisatie met 10.000+, of een organisatie van minder dan 100 medewerkers betreft. De kenmerken vormen de basis voor een dynamische en adaptieve bedrijfscultuur.

De vijf kenmerken op een rijtje:

  1. Een cultuur van experimenteren
  2. Betrokkenheid op alle niveaus
  3. Autonome en flexibele teams
  4. Gedeelde visie en doelen
  5. Balans tussen structuur en flexibiliteit

De kenmerken in de praktijk

Een mooi overzicht van kenmerken, maar wat betekenen ze nu eigenlijk? Wanneer je een organisatiecultuur hebt waarin mensen durven te falen, en daardoor kunnen leren en groeien, ontstaat er ruimte voor innovatie en verbetering. Dat wordt versterkt wanneer er vanuit de hele organisatie, op alle niveaus, betrokkenheid is. Daarbij is het van belang dat teams de vrijheid hebben om snel en zelfstandig beslissingen te nemen. Een gedeelde visie onder alle teams werkt hierbij als kompas, zodat iedereen in de organisatie dezelfde focus heeft.

Gezamenlijk creëren de kenmerken een organisatie waarin ieder team zelfstandig kan innoveren en verbeteren, en tegelijkertijd wel aan dezelfde doelen werken.

De juiste cultuur creëren in de hele organisatie

Wil een organisatie écht succesvol wendbaar zijn, dan is het aspect van sneller leren een fundamenteel onderdeel van het dagelijks werk. Een fundamentele mindset voor de organisatie. Falen is dan niet langer fout, het creëert juist waardevolle inzichten om van te leren. Wij zien dat deze mindset er ook nog eens voor zorgt dat waardevolle lessen sneller geïntegreerd worden dan bij andere organisaties. Zo kan falen direct een positief effect hebben.

Daarbij is het van belang dat iedere medewerker, door alle organisatielagen heen, zich verantwoordelijk voelt voor het resultaat. Iedereen moet zich betrokken voelen bij het succes van de organisatie. Zo ontstaat er een cultuur waarin mensen verantwoordelijkheid nemen, initiatief tonen en actief bijdragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Teams het werk laten doen met een heldere richting

Bureaucratische processen kunnen het snel reageren op veranderingen enorm dwarsbomen. Daarom moeten de teams binnen een agile organisatie autonoom kunnen werken en dus zelfstandig beslissingen kunnen nemen. Dat draagt daarnaast ook bij aan een goede werksfeer, het geeft medewerkers vertrouwen en empowerment. Ze voelen zich gewaardeerd en erkend voor hun expertise en bijdrage.

Overigens betekenen zelforganiserende teams niet dat ze stuurloos zijn. Een gedeelde visie en doelen zijn juist essentieel en geven richting. Deze visie gaat verder dan een verklaring op papier; het is een levendig kompas dat de koers van de organisatie bepaalt en richting geeft aan alle activiteiten. Het is een inspirerende kracht die mensen motiveert en betrokkenheid creëert bij het realiseren van de organisatiedoelen. In een volgende blog zal worden ingegaan op hoe dit kan worden geborgd.

Dat de visie inspireert en richting geeft, betekent niet dat hij wollig en vaag moet zijn – juist niet! Duidelijke doelstellingen, die SMART geformuleerd zijn, zorgen ervoor dat alle werkzaamheden binnen de organisatie bijdragen aan dezelfde resultaten. Aan de hand van die doelstellingen kan ook gemeten worden hoe succesvol de organisatie is, wat weer de betrokkenheid van de medewerkers vergroot.

Zowel flexibiliteit als structuur zijn nodig

Een zelforganiserende organisatie geeft soms onterecht het beeld dat er gebrek aan structuur is en een teveel aan vrijheid. Organisaties die uitblinken in enterprise agility hebben juist hele duidelijke kaders, zodat er balans ontstaat tussen structuur en flexibiliteit. Duidelijke kaders zijn geen rigide beperkingen. Ze creëren juist de ruimte voor teams om, binnen duidelijke grenzen, creatief te zijn. Balans is hierbij het sleutelwoord, want het kan goed zijn dat je de kaders flexibel moet aanpassen, zodat er weer ingespeeld kan worden op nieuwe kansen en uitdagingen zonder de stabiliteit van jullie organisatie te verliezen.

Een veerkrachtige en flexibele organisatie

Wanneer de vijf kenmerken samenkomen, ontstaat er een organisatie die veerkrachtig, flexibel en responsief is. Met een cultuur die de organisatie in staat stelt om zich snel aan te passen aan de steeds veranderende wereld om ons heen. Enterprise agility zou daarbij niet jullie hoofddoel moeten zijn, maar eerder een continu streven om deze kenmerken binnen de organisatie steeds verder te optimaliseren. Dit bereik je door de principes van enterprise agility te integreren in het DNA van de organisatie. Het resultaat is een organisatie die kan floreren, innoveren en excelleren, zelfs wanneer de wereld om je heen met een rap tempo verandert.

In een volgende blog gaan we dieper in op het eerste kenmerk ‘een cultuur van experimenteren’.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Persbericht: Strict benoemt Tonny Verbraak tot Programmamanager FinOps

Persbericht: Strict benoemt Tonny Verbraak tot Programmamanager FinOps

vr 26 apr 2024 2 min read
Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

ma 15 apr 2024 2 min read
Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read