Blog

Internet of Things, believe the hype?

 

Internet-of-things-04-scaled-1In ons vakgebied merken we de nodige scepsis over het Internet of Things (IoT). Ja, de hype is in volle gang, maar veel klanten worden er nog niet heel warm van. Dit komt vooral omdat de meerwaarde van het IoT niet duidelijk is. Een voorbeeld hiervan is de slimme koelkast. Zodra de melk op is bestelt dit apparaat het automatisch bij, maar terecht vraagt iedereen zich af of dit nu echt een meerwaarde heeft.

Maar is het IoT dus teveel gehyped, net als de Google Glass, de Segway of de Millennium bug? Of is de hype terecht, maar zijn we ons nog niet bewust van de positieve veranderingen? Ik ben van mening dat het tweede het geval is: de hype rond IoT is terecht, we zijn ons alleen nog niet bewust van de impact.

Het gebeurt nu

Ik moet hierin wel duidelijk zijn: er zal nooit een aanwijsbaar moment zijn dat we van een IoT-loze wereld ineens in een volledige IoT wereld zitten. Want deze transformatie gaat geleidelijk. Maar we zitten nu wel middenin die transformatie, de verandering gebeurt voor onze ogen. De basis infrastructuur voor IoT zien we ontstaan, bijvoorbeeld het KPN LoRa netwerk en het nieuwe 5G netwerk dat in de startblokken staat. En de IoT-consumenten producten tuimelen over elkaar heen; slimme camera’s, op afstand bedienbare lampen, trackers tegen fietsendiefstal en ga zo maar door. Maar ook in het bedrijfsleven en de overheid zien we echte IoT cases, zoals preventief onderhoud met behulp van sensordata door GE of Rijkswaterstaat.

Wat je dus ziet is dat de ontwikkeling nu daadwerkelijk gaande is, maar dat het nog niet zo overkomt bij het grote publiek. De oorzaak is dat het hele IoT een lappendeken is van producten en diensten, die allemaal een verschillend niveau hebben van ontwikkeling. En er zijn een aantal factoren die de voortgang van het IoT vertragen, bijvoorbeeld dat het veel moeilijker is om een fysiek product uit te brengen dan een software product. Maar op veel gebieden zijn er inmiddels geavanceerde IoT oplossingen die de meerwaarde van deze nieuwe technologie duidelijk maken.

“Connection changes the nature of an object”

En die IoT meerwaarde heeft een gigantische impact. Zoals de bekende auteur en adviseur Joshua Cooper Ramo in The Seventh Sense schrijft: “Connection changes the nature of an object.” Een apparaat wordt echt iets anders zodra het verbonden is, en eventueel kunstmatige intelligentie krijgt. Dat verbinden kan op twee manieren. De eerste en meest eenvoudige manier is wanneer een apparaat wordt uitgerust met een sensor en zendapparatuur en het dus iets kan meten en doorgeven. Dit is uitermate handig in situaties waarin je iets moet monitoren van de omgeving of het apparaat zelf. Een voorbeeld hiervan zijn slimme stadsprullenbakken die doorgeven wanneer ze vol zijn, zodat een vuilniswagen alleen hoeft te rijden als er daadwerkelijk iets op te halen is.

Maar de tweede en grotere verandering is als de connectiviteit wordt gekoppeld aan kunstmatige intelligentie. Dus als het connected device opdrachten kan ontvangen van andere apparaten of mensen, of als het device zelf kan acteren op basis van input. Een voorbeeld hiervan is een slim huis, waarin je lichten en verwarming opdrachten kunt geven, maar deze ook van jouw gedrag en van elkaar leren.

‘Leuk’ denk je dan, ‘slimme prullenbakken en lampen, maar ik ben nog niet overtuigd.’ Nou, de echte meerwaarde hiervan is uiteen te zetten in de punten gegevensverzameling en automatisering.

1- Gegevensverzameling

Door connected devices gaan we veel meer actuele gegevens verzamelen over ons leven. Niet alleen over wanneer prullenbakken geleegd moeten worden, maar ook over stadplanning, marketing, crisismanagement, gezondheidszorg, architectuur, logistiek en ga zo maar door. Dat zijn allemaal gebieden waar we nu nog vaak uitgaan van beperkte gegevens, omdat we niet weten hoe het gebruik van iets is, of wat de gevolgen van een verandering zijn. We maken daar dus vaak beslissingen op gevoel of op basis van beperkt beschikbare data. Wanneer we sensoren en connectiviteit goed inzetten weten we straks veel meer over factoren die invloed hebben op die gebieden, zoals menselijk gedrag, gebruik, slijtage, verborgen relaties, onbewuste voorkeuren of weersinvloeden. En met deze data kunnen we de bestaande processen en producten efficiënter en gebruiksvriendelijker maken, of hele nieuwe processen en producten bedenken. Omdat we het dan op basis van cijfers kunnen doen, in plaats van aannames.

2- Automatisering

En de andere grote meerwaarde van IoT is dat dagelijkse handelingen thuis of op het werk soepeler gaan verlopen door automatisering. Dat je licht automatisch aangaat als je in de buurt van je huis komt lijkt een niet noemenswaardige verbetering, maar deze intelligentie gaat straks voor veel meer gelden. Dus het hele traject van opstaan, naar je werk gaan, de processen op je werk tot ’s avonds in huis zal soepeler worden. Dit gaat subtiel en sijpelt steeds verder je leven binnen, totdat je over een paar jaar ineens opmerkt hoe veel makkelijker IoT het leven maakt

Het IoT trekt het fysieke de digitale wereld in, waardoor fysieke objecten nieuwe eigenschappen krijgen en we straks dus werken en leven in het internet. Geloof de hype dus, het Internet of Things gaat veel impact hebben. Wat die impact precies wordt is nog niet altijd duidelijk, maar dit is wel het moment om je er als organisatie in te verdiepen. En Strict Consultancy heeft ruime kennis en ervaring op het gebied van IoT, communicatie technologie, bedrijfsprocessen en IT, wij kunnen dus helpen bij het grijpen van de kansen die deze ontwikkeling biedt.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

ma 15 apr 2024 2 min read
Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read