Blog

De inbraakvrije slimme woonwijk | De Stad van de Toekomst Casestudy

Blogserie-Smart-City-5-1-1

Een inbraakvrije woonwijk, dat is het doel van het gelijknamige programma Inbraakvrije Wijk. Maar hoe realiseer je dat? Zet je op iedere straathoek een agent neer? Moet de wijk op slot? Dat moet slimmer kunnen!

Met dat idee is het Ministerie van Justitie & Veiligheid in samenwerking met DITSS (Dutch Institute for Technology, Safety & Security) het programma Inbraakvrije Wijk gestart. Hierin wordt onderzocht hoe slimme innovatieve technologie kan bijdragen aan een veiligere woonwijk. Strict verzorgt de programma Planning and Control.

Deze casestudy is onderdeel van de Stad van de Toekomst reeks. In het vorige deel las je over de rol van de gemeente als datadirigent binnen de smart city. In dit deel gaan we dieper in op een case study rondom veiligere woonwijken.

Smart Safety uitdaging

Het programma bevindt zich binnen de veiligheidskolom van het Smart City domein, met een focus op woonbuurten en woninginbraken. Hoewel dit slechts een klein deel van het gehele spectrum beslaat is dit een complex speelveld waarin bewoners, overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen samenkomen en samenwerken. Tel daar de verbinding van de publieke ruimte (middels Sensing) met de private ruimte (middels Domotica) bij op en je hebt een uitdaging te pakken.

Innovatief onderzoeksprogramma

Om een dergelijke uitdaging aan te kunnen gaan is gekozen voor een innovatief onderzoeksprogramma dat kort cyclisch werkt om in te kunnen spelen op veranderingen en/of nieuwe inzichten. Enerzijds moet het innovatie faciliteren en aanjagen en anderzijds moet het voldoende houvast bieden om tot concrete resultaten te komen. Door te kiezen voor een programmastructuur waarbij doorlopende deelprojecten zijn belegd binnen een kernteam op de expertisegebieden ‘Bewaken en Opvolgen’, ‘Smart City’, ‘Sensing en Onderzoek’, wordt de continuïteit vanuit het programma geborgd. Daarbij bieden de Fieldlabs proeflocaties om daadwerkelijk met de ontwikkelde technologie te kunnen experimenteren.

Zo wordt in Fieldlab Rotterdam momenteel geëxperimenteerd met Sensor Hubs met bewegingssensoren en geluidsdrukmeters. De bewegingssensor kan op basis van x,y,t coördinaten looppatronen waarnemen en de geluidsdrukmeter kan geluidsgolven registeren zoals brekend glas.

Waarnemen – beoordelen – opvolgen

Aan de hand van deze data wordt gekeken hoe deze kan worden beoordeeld om tot preventieve maatregelen te komen ter voorkoming van woninginbraak. Hiervoor heeft het programma een innovatieve methodiek uitgewerkt, bestaande uit:

  1. Het waarnemen van informatie door de inzet van Sensing;
  2. Het beoordelen van deze informatie;
  3. En het opvolgen van beoordeelde situaties aan de hand van preventieve maatregelen.

Al deze componenten worden geïntegreerd voor realtime verwerking. Deze maatregelen kunnen autonoom zijn, maar ook via de bewoner, politie of gemeente verlopen. Zo kan informatie sneller worden gedeeld tussen partijen en kunnen bewoners zelf bijdragen aan de veiligheid van hun eigen buurt.

Voor meer informatie over het Dutch Institute for Technology, Safety & Security, zie www.ditss.nl

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

ma 15 apr 2024 2 min read
Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read