Blog

Mijn ervaring met het nieuwe leren: MooC

MooCErvaringen-1

Eind vorig jaar zocht Strict Academy, opleidingscentrum voor High Potentials, iemand die actief mee gaat helpen met het opzetten van een nieuw online leerplatform. Een zogenaamde MooC.

Het begrip of de afkorting MooC kende ik nog niet, maar staat voor Massive Open Online Course. Niet te verwarren met een E-learning, want het gaat hier om een interactieve manier van leren met een spelelement (“social learning & gamification of learning”). Het principe is hierbij dat er een aantal video’s, blogs en artikelen worden getoond en daarbij een vraag word gesteld, waar vervolgens een leuke en nuttige discussie over ontstaat. Door actief aan die discussie mee te doen en de onderlinge interactie die ontstaat, leer je van elkaar en krijg je nieuwe inzichten. De moderator van de MooC is daarbij de motor die de deelnemers helpt om nieuwe inzichten te verkrijgen door te reageren op reacties, discussies uit te lokken en mensen te verbinden.

Internet of Things

Dé reden dat ik gevraagd ben om moderator te zijn, ondanks mijn onbekendheid met MooCs, is vanwege het onderwerp: Internet of Things (IoT). Ik ben privé al een tijdje aan het knutselen met allerlei ‘IoT speelgoed’ zoals IP-camera’s, slimme verlichting en verwarming actuatoren, maar ook met bouwstenen als Arduino, esp8266 en Raspberry Pi. Aangezien de opdracht die ik destijds had ten einde liep en de MooC over IoT ging, leek het me leuk om van mijn hobby ook werk te maken… en iets nieuws te leren, de MooC.

Al snel werd besloten waar we ons op wilden richten: wat kun je vanuit bedrijfsperspectief met IoT en hoe kun je hier dan ook geld mee verdienen. IoT is wellicht enorm overhyped. Leveranciers hebben ons ervan overtuigd dat het de beste oplossing is! Het is echter de beste oplossing voor een probleem dat we nog niet kennen. Wij wilden mensen helpen een visie te vormen welke problemen zouden kunnen worden opgelost met IoT. Niet gericht op de techniek dus, zoals zoveel bestaande online learnings over IoT, maar op wat je er zakelijk mee oplost. Een MooC voor de business manager, waarin we mensen willen informeren, inspireren en motiveren.

Hoeveel tijd kost zo’n MooC eigenlijk?

Ik moet zeggen dat ik daar aardig wat meer tijd in heb gestoken dan het uur per dag, waarvan mij in eerste instantie werd gezegd dat het zou kosten om het in elkaar te zetten. Dat komt ook een beetje doordat we veel tijd hebben gestoken in het vervaardigen en verzamelen van originele content. Zo heb ik veel gelezen en zelf artikelen geschreven over nieuwe lP-Wan communicatie technieken, maatschappelijke ontwikkelingen, IoT platformen. En hebben we origineel materiaal verzameld, bijvoorbeeld van een IoT-project die we bij Schiphol Telematics hebben uitgevoerd, videomateriaal van vodafone over NB-IoT en van Aerea over Sigfox.  Ook ben ik op onderzoek gegaan bij een aantal oude kennissen die in het veld bezig zijn (o.a. iemand die nu innovatiemanager is bij Quby, de makers van “Toon” van Eneco). En we hebben in onze verkenning enkele bekende namen bereid gevonden mee te doen met onze MooC, zoals professor Cor Molenaar en Ruud Smeulders.

Het modereren van de Massive Online Open Course zou ongeveer een uur per dag in beslag nemen. Om wat ervaring op te doen ging ik eens meedoen aan een MooC, om zelf te ervaren wat zo’n moderator nu eigenlijk doet, en daar schrok ik toch wel van. Na een week bleek de teller van deze MooC qua reacties op 1300 te staan, en op bijna alle reacties was de moderator wel betrokken. Een snelle rekensom leerde me dat met een minuut lezen en een minuut reactietijd dat zou uitkomen op meer dan 40 uur per week!

Gelukkig hebben we onder ervaren begeleiding van MooCfactory, het bedrijf wat de MooC faciliteerde, een oplossing kunnen bedenken. Bij onze MooC is het sociale, verbindende aspect, naast de inhoudelijke kant, ook heel belangrijk. Bij Strict Academy vonden we Charles Maas, die net een IoT project bij Schiphol Telematics had afgerond, bereid dit aspect voor zijn rekening te nemen, zodat ik me meer met de inhoudelijke kant kon bezighouden.

Eindelijk mocht de MooC open!

Op 3 april was het zover: de inhoud was klaar, de MooC ging open. Op dat moment waren er al meer dan 300 mensen die zich hadden ingeschreven. Al snel stroomden de reacties binnen en ontstonden er interessante discussies. Aan het eind van de MooC stond te teller op meer dan 1800 reacties! Van de mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren werd ook boven verwachting veel gebruik gemaakt. Uiteindelijk zijn er 118 originele bijdragen geleverd, dat kunnen youtube filmpjes, blogs, documenten of websites zijn met concrete IoT inspiratie. Mensen waren zo enthousiast, dat we besloten een meetup te organiseren. Ondanks de warme dag kwamen ook hier bijna 30 mensen opdagen om niet uit te puffen in de tuin, maar met elkaar te discussiëren over de vele mogelijkheden die de IoT revolutie ons gaat bieden… 

Conclusie

Het opzetten, begeleiden en organiseren van een MooC is redelijk wat werk, zeker om naast een fulltime klus te doen. Maar het is tegelijkertijd absoluut leuk en zeer nuttig om te doen. Niet alleen wordt je als organisator wijzer van het maken, verzamelen en organiseren van content. Je boort ook een hele nieuwe groep relaties aan die iets met het onderwerp van plan zijn. Van studenten tot business managers. Van collega’s die betrokken worden bij de MooC tot BN-ers die hun sporen op bepaalde gebieden hebben verdiend.

De conclusie is dan ook dat we door de MooC weer een goede teamprestatie hebben neergezet en veel nieuwe mensen hebben leren kennen (commercieel ook altijd interessant). Met deze MooC hebben we willen aantonen dat Strict leidend is op het gebied van merkonafhankelijk advies bij digitale transformatie. Dus ook bij onderwerpen als Internet of Things.

Als je inmiddels geïnteresseerd bent in de inhoud van de MooC, kan je via onderstaande link meer informatie vinden. Op dit moment is hij niet open, maar er zijn plannen om in het najaar deze MooC opnieuw te draaien. We houden je op de hoogte!

MooC Enterprise Mobility komt eraan

Ik heb me laten vertellen dat er een MooC Enterprise Mobility aankomt. Ofwel: wat kun je met bedrijfsapps, met mobiele devices en hoe zorg je voor nieuwe mobiele toepassingen waarmee je disruptieve bedrijfsmodellen kunt ontwikkelen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, neem dan contact met ons op.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

ma 15 apr 2024 2 min read
Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read