Blog

Storm in de ZZP-markt: kansen voor nieuwe businessmodellen

ZZP-markt-tijd-voor-nieuwe-businessmodellen-1

U heeft vast wel gehoord van de Wet DBA. Of u nu werkgever, werknemer of zzp’er bent; de ophef over deze nieuwe wet kan u moeilijk ontgaan zijn. De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie) zou in het leven worden geroepen omdat de Belastingdienst worstelde met het hoge aantal schijnzelfstandigen- zzp’ers die verkapt in loondienst zijn, waarbij alle risico’s volledig bij de opdrachtnemer lagen. De insteek van deze nieuwe wet DBA was om de balans in verantwoordelijkheden tussen opdrachtgever en –nemer te herstellen en zo schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De wet staat ondertussen op hold, maar gezocht zal worden naar een wettelijk kader om schijnzelfstandigen tegen te gaan. Wordt het tijd voor nieuwe business concepten?

Schijnzelfstandigheid in de ZZP-markt

Schijnzelfstandigheid houdt in dat een zzp’er hetzelfde werk op dezelfde manier doet als een werknemer: hij zit lang op één plek, heeft vaak maar één opdrachtgever en bepaalt nauwelijks zelf hoe hij zijn werk uitvoert. Schijnconstructies waren aantrekkelijk voor de opdrachtgever omdat hij geen verantwoordelijkheid droeg en hij gevrijwaard was van belastingen en premies. Er zijn gevallen bekend van werknemers die op vrijdag ontslag namen en op maandag kwamen binnenlopen om weer verder te gaan waar ze gebleven waren, maar nu als zzp’er.

Zzp’ers wisten vaak niet eens dat zij in een schijnconstructie zaten. Toch lag het risico volledig bij hen: bleek er sprake te zijn van schijnzelfstandigheid, dan kon de boete oplopen tot wel tienduizenden euro’s en was hij ook meteen de klus kwijt. De straffen zijn zo zwaar, omdat schijnconstructies een doorn in het oog zijn van de Belastingdienst; zij loopt ten onrechte vele miljoenen euro’s aan belastingen mis.

Boete ook voor opdrachtgever

De wet DBA was bedoeld om de risico’s te spreiden en verantwoordelijkheden eerlijker te verdelen tussen opdrachtgever en –nemer. Door de wet zou het eenvoudiger zijn om ook de opdrachtgever te beboeten. Al snel werd melding gemaakt van vele zzp’ers die hun klus kwijtraakten: opdrachtgevers wilden simpelweg het risico niet lopen.

Ook met het op hold zetten van de wet DBA blijft de wereld van de zzp’ers volop in beweging.
De zzp-markt lijkt op haar retour: de explosieve groei van het aantal zzp’ers neemt gestaag af- men krabt zich nu wel even stevig achter de oren voordat de gang naar de Kamer van Koophandel gemaakt wordt.

Nieuw concept

Wat overblijft is de vraag hoe we het dan wél goed kunnen regelen. De maatschappelijke tendens is een groeiende behoefte aan flexibiliteit onder zowel werkgevers als werknemers. Deze ontwikkeling vraagt om een nieuw concept, waarin ondernemende (ICT) specialisten en organisaties een veilige omgeving vinden.

Vanuit Strict zien we deze ontwikkeling natuurlijk ook. Daarom werken we nu aan een dergelijk concept. Met goed geregelde basiszaken en een flexibele beloning, willen we ondernemende specialisten op projecten plaatsen bij onze klanten. Ondernemende specialisten bieden we hiermee een basiszekerheid, terwijl we de onrust over boetes bij onze klanten weg kunnen nemen.

Hopelijk kunnen we met dit concept een mooie vervangende oplossing bieden voor de wet DBA. Binnenkort kunt u meer lezen over deze plannen. We houden u op de hoogte!

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

Strict en HPE-Aruba Networking presenteerden 5G tijdens Zorg & ICT 2024

ma 15 apr 2024 2 min read
Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read