Blog

5G wordt niet de hype van 2020

Markjenniskens-1-1

Volgens Gartner heeft twee op de drie bedrijven in 2020 5G omarmd. 59 procent van de ondervraagde organisaties denkt in 2020 5G-netwerken te gebruiken voor hun IoT toepassingen. Ik verwacht dat het allemaal wel meevalt. Bedrijven gaan straks eerder mee met de tijd, dan dat ze bewust voor 5G gaan kiezen.

Met de komst van 5G zullen we straks een nog hogere bandbreedte hebben en daarmee dus meer snelheid. Dat klinkt alsof we daar geweldige dingen mee kunnen gaan doen, maar in de werkelijkheid valt dat wel mee. Ja, 5G heeft mooie toepassingen, maar heel veel dingen kunnen nu al met 4G. Daarnaast zullen de toepassingen van 5G in het begin beperkt zijn, omdat het netwerk er nog niet klaar voor is.

De toepassingen van 5G

5G heeft voor nu enkele toepassingen: zo kan het in de fysieke ruimte meer IoT verbindingen ondersteunen, grote videobestanden kunnen erover gestreamd worden en het heeft een lage latency. Het hoge aantal verbindingen is in heel veel gevallen echter niet nodig. Wat de meeste bedrijven willen kan allang. De 59 procent, die in 2020 verwacht 5G-netwerken in te zetten voor IoT, komt dus waarschijnlijk meer voort uit een misverstand over wat er allemaal al kan.

Het streamen van videobestanden zal vooral toegepast gaan worden bij camerabeveiliging. Met de hogere bandbreedte van 5G worden deze videobeelden van betere kwaliteit. Een nuttige toepassingen, maar vooral voor specifieke gevallen. In de meeste gevallen is 4G voldoende.

Dan hebben we nog de lage latency. Dat kan zeker in een aantal gevallen mooie oplossingen bieden. Een voorbeeld hiervan is de chirurgie. Wanneer er op afstand met behulp van een camera geopereerd wordt, is het heel belangrijk dat de vertraging op het beeld zo laag mogelijk is. Nu bereiken we dat alleen nog met kabels, maar met 5G kan dat opeens ook. Dure bekabeling hoeft dan niet meer aangelegd te worden en oplossingen kunnen sneller opgeleverd worden.

Van 4G naar 5G

5G heeft dus zeker mooie toepassingen en er zullen er nog een hoop andere bijkomen. Maar voor nu valt een hoop al te bereiken met 4G. Organisaties hoeven dus niet op 2020 te wachten: ze kunnen nu al aan de slag met IoT-toepassingen.

Gaan de twee op de drie bedrijven dan niet 5G omarmen? Misschien wel, maar niet omdat bedrijven er bewust voor kiezen. In 2020 zullen de eerste 5G-netwerken live gaan. Dat betekent niet dat we gelijk landelijke dekking hebben, maar wel dat we in grote steden de eerste 5G verbindingen kunnen verwachten. Daardoor zullen reeds geschikte devices af en toe met 5G gaan verbinden. Organisaties zullen dus wel per toeval gebruik maken van 5G, omdat het beschikbaar is. Het daadwerkelijk omarmen van 5G voor IoT-toepassingen zal in 2020 nog lastig worden, vanwege de nog niet aanwezige landelijke dekking.

5G wel in 2022

Vanaf 2022 is het reëler om te  verwachten dat organisaties over zijn op 5G. De landelijke dekking zal dan beter zijn, telefonie abonnementen zullen er op afgesteld zijn en ook onze mobieltjes kunnen dan een 5G-verbinding maken. Op dit moment zijn die toestellen er namelijk nog niet, dus het is onrealistisch om te verwachten dat iedereen in 2020 plots over is op een telefoon met een 5G-verbinding.

De eerste 5G-netwerken kunnen we zeker in 2020 verwachten. Maar de adoptie zal in het begin nog wel meevallen. Zeker door het beperkt aantal netwerken en het beperkt aantal toepassingen, hoeven we in het begin nog niet te veel van 5G te verwachten.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Wereldwijde storing: wat is er aan de hand?

Wereldwijde storing: wat is er aan de hand?

vr 19 jul 2024 3 min read
AI-inzichten voor de moderne boardroom: innovatie stimuleren en data als fundament
AI

AI-inzichten voor de moderne boardroom: innovatie stimuleren en data als fundament

vr 19 jul 2024 2 min read
Uitwisseling van inzichten tussen Agile generaties tijdens meetup bij Strict

Uitwisseling van inzichten tussen Agile generaties tijdens meetup bij Strict

do 18 jul 2024 4 min read