Strict b.v.

Gebouw Le Chêneau
Lange Dreef 11-f
4131 NJ Vianen

Volg ons
Blog

De kunst van het denken in cloudecosystemen

Cloudecosystemen

Het is onontkomelijk om niets met cloud te doen. Elke organisatie, klein en groot, maakt een beweging naar de cloud. Soms heel bewust. Soms gaat het onbedoeld vanzelf. Maar wat betekent naar de cloud gaan? Er is niet één cloud. Er zijn verschillende vormen. Op infrastructuur niveau zijn er IaaS-diensten, zoals Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform. Op applicatieniveau worden veel toepassingen als SaaS-dienst geleverd, denk bijvoorbeeld aan Office 365. Voor je het weet heb je zo een spaghetti van clouddiensten. Je raakt het overzicht en controle kwijt en zit je mogelijk vast aan specifieke cloudleveranciers. Je vindt jezelf terug in de uitgangspositie, waarvan je hoopte met het vercloudiseren van je IT-landschap verlost te zijn. Als je niet oppast, heb je juist nog minder grip gekregen, omdat de drempel om snel nieuwe cloudelementen aan je landschap toe te voegen en te wijzigen met clouddiensten laag is. En dan hebben we het nog niet eens over de applicaties die je helemaal niet naar de cloud kon brengen, door licentiemodellen of regelgeving. Wij geloven dat niet alles cloudnative is, maar dat een krachtige cloud strategie ook ruimte biedt voor on-premise infrastructuur. Wij noemen dit Hybride MultiCloud omgevingen.

Hoe blijf je in control?

Of je nu zelf toepassingen en apps ontwikkelt, of standaard inkoopt: het is een illusie om te denken dat dit in één uniforme cloudomgeving te realiseren is, waar je volledige controle over hebt. De kunst is om te denken in cloud ecosystemen, je eigen ecosysteem van wisselwerkingen tussen applicaties te bouwen en niet verstrikt te raken in een web van cloudsystemen. Dat vereist een gestructureerde en strategische aanpak. Centraal in de cloudecosysteemstrategie is dan ook het definiëren van koppelvlakken en interfaces om makkelijk en snel onderdelen in je oplossing te vervangen, zonder veel werk opnieuw te moeten doen.

Drie aandachtsgebieden

Om succesvol in control te blijven zijn 3 aandachtsgebieden belangrijk: datamanagement, automatisering van workflows op koppelvlakken en informatiebeveiliging. Er wordt wel eens gezegd: “Data is het nieuwe goud”. Dit zien wij ook steeds meer ontstaan. Zorg ervoor, dat jouw data ontsloten kan worden en ook behouden blijft. Ook als nieuwe clouddiensten worden toegevoegd, vervangen of afgestoten. Ook zien we steeds meer een focus op de automatisering van clouddiensten. De kracht van de cloud zit hem in de opdeling van kleine dedicated toepassingen, die toegespitst zijn op het uitvoeren van een specifieke taak en ook makkelijk vervangen en aangepast kunnen worden als deze taak wijzigt of komt te vervallen. Maar taken staan niet op zichzelf en maken onderdeel uit van een proces met een workflow. Dit betekent dat automatisering nodig is om onderdelen van het je cloudomgeving te koppelen en te integreren. Hiervoor zijn richtlijnen nodig om te zorgen dat dit geen harde koppelingen worden, die migraties in de toekomst onmogelijk of kostbaar maken. Een laatste punt wat we veel terug zien komen is de beveiliging. Zorg dat je beveiliging van data intrinsiek in je ecosysteem inbouwt. Beveiliging is achteraf lastig toe te voegen. Uitdaging hierbij is, om dit zo in te richten, dat je te allen tijde een compleet overzicht hebt van de status van de informatiebeveiliging.

Bouwen van een Cloud Fundament

De kunst van een goed cloudecosysteem is om dit te bouwen op basis van een goed fundament en niet verstrikt te raken in een web van oplossingen welke niet op een simpele manier kunnen samenwerken. Wij zien hierin 6 key topics, waar je over nagedacht moet hebben bij het ontwikkelen van een goed Cloud Fundament:

  • Veiligheid
  • Schaalbaarheid van infrasystemen
  • Migreerbaarheid van diensten
  • Het in controle zijn van je kosten
  • Hybride omgevingen
  • Sustainability van je cloud omgeving

Denken in ecosystemen: Hybrid MultiCloud

Kortom: voor een succesvolle cloudstrategie moet je denken in ecosystemen. Je bereikt niet in één keer de optimale omgeving. Sterker, de meest optimale situatie ga je nooit bereiken. Het opstellen van een roadmap geeft daarom hoogstens richting voor de korte termijn. Een cloudecosysteem is een organisch systeem, dat over tijd evolueert en zich snel kan aanpassen op actuele behoeften van een organisatie en haar omgeving. Dit moet vanaf het begin van de realisatie van een cloudecosysteem in het DNA worden ingebouwd. Het fundament blijft hetzelfde, wat je erop zet, is aan jou.

In ons volgende blog staan we stil bij het bouwen van een Hybrid MultiCloud omgeving op basis van het Strict Cloud Fundament. Wat zijn de best practices? Wat moet u morgen anders doen om richting een succesvolle Hybrid MultiCloud omgeving te bewegen?

Geen opmerkingen

Laat ons weten wat je denkt

Ontvang updates via mail