Blog

Een introductie in Sustainable Architectuur

Blog-Banner-for-Website-Content-1-1024x576

In de afgelopen decennia hebben wij een enorme opkomst van technologie gezien. Elke dag worden er nieuwe technologieën ontwikkeld die vrijwel onmiddellijk onderdeel van ons leven worden. Al deze nieuwe technologie brengt ons veel voordelen, maar het breng ook enkele problemen met zich mee. Wij gebruiken bijvoorbeeld meer elektronische gadgets dan ooit tevoren en de meeste hebben elektriciteit nodig om te werken.

IT-architectuur

IT-marktanalist Gartner definieert IT-architectuur als “een reeks principes, richtlijnen of regels die door een bedrijf worden gebruikt om het proces van het verwerven, bouwen, wijzigen en koppelen van IT-middelen door het hele bedrijf te sturen”.

De levenscyclus van een IT-architectuur is een nogal complex proces. Er zijn veel verschillende stadia van een IT-architectuur terwijl het wordt bedacht, gemaakt, geïmplementeerd, gebruikt en onderhouden. Omdat de levenscyclus van een IT-oplossing een lang proces is, kan het worden onderverdeeld in verschillende fasen. De creatiefase bestaat uit het plannen en ontwerpen van de IT-oplossing. De implementatiefase omvat het bouwen, testen en installeren van een IT-oplossing. De gebruiksfase omvat de werking en het gebruik van de IT-oplossing.

Ten slotte is er, om de ontwikkelde oplossing in stand te houden, een onderhoudsfase die zich richt op het onderhouden ervan door middel van reparaties en modificaties en het vervangen van onderdelen die niet meer werken. Het is belangrijk om te weten wat de levenscyclus van de oplossing zal zijn, zodat u dit kunt plannen en ervoor kunt zorgen dat u vanaf het begin een goede oplossing implementeert. Dit zijn fundamentele keuzes waar vooraf over nagedacht dient te worden. Hiervoor hebben wij het IT-Fundament bedacht.

Sustainable

De term sustainability, of ‘duurzaamheid’ is al in veel sectoren ingeburgerd. De World Commission on Environment and Development (WCED) definieert duurzaamheid als een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van het heden, zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.

In het digitale tijdperk is het van groot belang om bij het ontwerpen en implementeren van uw IT-architectuur na te denken over duurzaamheid. Het is niet langer voldoende om servers in een datacenter simpelweg van stroom te voorzien en te laten draaien. U moet holistischer denken en plannen wat er zal gebeuren als die servers niet langer nodig zijn. Dit omvat de juiste verwijdering van gevaarlijke materialen, zoals oude harde schijven die gevoelige klantgegevens of giftige chemicaliën kunnen bevatten die bij de productie worden gebruikt. Inmiddels is er wetgeving welke voorschrijft hoe hier vooraf over nagedacht dient te worden. De wetgeving is ingevoerd om het aantal giftige chemicaliën dat op stortplaatsen terechtkomt, die de bodem- en waterbronnen kunnen vervuilen, te verminderen en daarbij tegelijkertijd een groene economie te creëren.

Technologie speelt een grote rol in ons streven naar duurzaamheid en economische ontwikkeling. Duurzame technologieën omvatten materialen die duurzaam, onderhoudsarm, recyclebaar en economisch zijn, evenals lokaal geproduceerde materialen om de transportkosten te verlagen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de wereld beseft dat ze een aantal grote veranderingen moet doorvoeren om zichzelf in stand te houden.

Cloudoplossingen

Veel bedrijven zijn op zoek naar manieren om duurzamer te zijn zonder hun bedrijfsresultaten te schaden. Sommige bedrijven hebben manieren gevonden om duurzame technologie te implementeren en te integreren in hun bedrijfsplan door gebruik te maken van cloudoplossingen. Deze bedrijven besparen geld op overhead en geven ook iets terug aan de gemeenschap door de planeet groen te houden.

Zo helpen ze niet alleen het milieu, maar besparen ze ook geld en verhogen ze de omzet. Duurzame technologie kan in bijna alle bedrijfsmodellen worden geïmplementeerd en is vaak een geweldige manier om een ​​bedrijf te onderscheiden van zijn concurrenten. Wij zien dat de architectuur van onze klanten problemen heeft met deze onderwerpen. Wij helpen hen de belasting van hun servers te verminderen, zodat ze probleemloos kunnen blijven draaien. Wij helpen ze ook nieuwe manieren te vinden om applicaties te verkleinen en hun workloads te verplaatsen van servers die meer energie verbruiken naar omgevingen die minder energie verbruiken. Zo hebben wij onlangs een klant geholpen die een gecontaineriseerde omgeving runt, naar een follow-the-moon-architectuur, waarbij hun containers draaien op locaties welke onderbenut zijn vanwege de lokale vraag.

Duurzame bedrijfsstrategie

Maar om ervoor te zorgen dat het onderdeel wordt van het bedrijfsmodel van het bedrijf, moet het worden geïntegreerd in een bredere strategie. Duurzaam ondernemen is geen op zichzelf staand doel, maar moet worden gezien als een integraal onderdeel van uw algehele bedrijfsstrategie. Duurzaamheid gaat over het identificeren van waar uw toekomstige groei vandaan zal komen en het ontwikkelen van producten en diensten die inspelen op de opkomende behoeften.

Hoewel dit niet direct verband houdt met het feitelijke IT-beheerproces, moet er rekening gehouden worden met de milieu-impact van operationele activiteiten. Daarnaast dient het beheer van de datacenters en de omliggende gronden te gebeuren met oog voor de milieu-impact op lokale gemeenschappen. Ook is het van belang dat de inrichting van het datacenter voldoet aan de regelgeving op het gebied van toegangscontrole en beveiliging (bijvoorbeeld het principe van minste privilege). Daartoe is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat beveiligingspersoneel goed is opgeleid in brandpreventie en -bestrijding.

Altijd aan staan

In de toekomst zal architectuur een actief onderdeel zijn van het verminderen van hun impact op het milieu. Als gevolg van ons stroomverbruik in verband met informatietechnologie, zullen wij ontwikkelaars zien nadenken over het stroomverbruik van hun applicaties. Ik heb een mantra gehoord waarvan ik denk dat het belangrijk is om te onthouden, en dat is ‘altijd aan staan’. Dit betekent beschikbaar zijn, wat goed is voor een hoge beschikbaarheid. Het is ook slecht voor de duurzaamheid. Met dit in gedachten moeten wij onze architecturale beslissingen nemen. Uiteindelijk is de groenste energie, de energie die je niet gebruikt…

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read
Maak kennis met Herold Kroon, senior projectmanager bij Strict

Maak kennis met Herold Kroon, senior projectmanager bij Strict

wo 10 apr 2024 3 min read