Blog

Gartner: ‘Twee op de drie bedrijven heeft in 2020 5G omarmd’

 

pexels-photo-423367-e1547030136501-1-166% van de organisaties verwacht 5G tegen 2020 in gebruik te nemen. Bedrijven verwachten 5G-netwerken voornamelijk in te zullen zetten voor Internet of Things (IoT) -communicatie en -video, met operationele efficiëntie is de belangrijkste motor.

Dit blijkt uit onderzoek door Gartner. “In termen van 5G-acceptatie hebben eindgebruikersorganisaties duidelijke eisen en verwachtingen voor gebruik van 5G-gebruik”, zegt Sylvain Fabre, senior onderzoeksdirecteur bij Gartner. “Een belangrijk probleem waarmee 5G-gebruikers worden geconfronteerd, is echter het gebrek aan gereedheid van communicatiedienstverleners (CSP’s). Hun 5G-netwerken zijn niet beschikbaar of capabel genoeg voor de behoeften van organisaties.”

Nieuwe netwerktopologie nodig

Om 5G volledig te benutten, is een nieuwe netwerktopologie vereist, inclusief nieuwe netwerkelementen zoals edge computing, core network slicing en radionetwerkverdichting. “Op de korte tot middellange termijn kunnen organisaties die gebruik willen maken van 5G voor use cases zoals IoT-communicatie, video, besturing en automatisering, vaste draadloze toegang en high-performance edge analytics niet volledig vertrouwen op openbare 5G-infrastructuur voor levering”, aldus Fabre.

IoT-communicatie blijft de meest populaire use case voor 5G; 59 procent van de ondervraagde organisaties verwacht dat 5G-geschikte netwerken op grote schaal voor dit doel worden gebruikt. Op de tweede plaats staat video, dat door 53% als use case wordt genoemd.

‘Uniek gepositioneerd’

“Het cijfer voor IoT-communicatie is verrassend, aangezien er al andere bewezen en kosteneffectieve alternatieven zoals Narrowband IoT over 4G en low-power wide-area oplossingen bestaan voor draadloze IoT-connectiviteit”, zei Fabre. “5G is echter uniek gepositioneerd om een hoge dichtheid aan verbonden eindpunten te leveren – tot 1 miljoen sensoren per vierkante kilometer.”

“Bovendien zal 5G mogelijk geschikt zijn voor andere subcategorieën van IoT die een zeer lage latentie vereisen. Met betrekking tot video, zullen de use-cases gevarieerd zijn. Van video-analyse tot samenwerking, 5G’s snelheid en lage latency zijn goed geschikt voor het ondersteunen van 4K- en 8K HD-video-inhoud.”

Status van 5G-implementatie

Gartner voorspelt dat tegen 2022 de helft van de CSP’s die commerciële 5G-implementaties hebben voltooid, niet in staat is om geld te verdienen aan hun investeringen in de back-endtechnologie-infrastructuur omdat systemen niet volledig voldoen aan de case-vereisten van 5G.

“De meeste CSP’s bereiken alleen een volledige end-to-end 5G-infrastructuur op hun openbare netwerken tijdens het tijdskader van 2025 tot 2030, omdat ze zich eerst concentreren op 5G-radio, daarna op core slicing en edge computing,” zei Fabre.

Edge computing en core slicing

Fabre stelt dat dit komt doordat 5G-plannen voor openbare netwerken van CSP’s aanzienlijk verschillen in timing en reikwijdte. CSP’s zullen in eerste instantie gericht zijn op breedbanddiensten voor consumenten, wat investeringen in, die veel relevanter en waardevoller zijn voor 5G-projecten, kan vertragen.

Gartner adviseert dat technologische productmanagers die 5G-infrastructuuroplossingen plannen om aan de eisen van bedrijven te voldoen, zich moeten richten op 5G-netwerken die niet alleen 5G-radio bieden, maar ook core slicing- en edge-computinginfrastructuur en -services voor particuliere netwerken. CSP’s alleen voldoen misschien niet volledig aan de korte tot middellange eisen van organisaties die snel 5G willen inzetten.

Vroeg voordelen halen uit 5G met private netwerken

“Private netwerken voor bedrijven zijn de meest directe optie voor bedrijven die al vroeg voordeel willen halen uit 5G-mogelijkheden”, aldus Fabre. “Deze netwerken kunnen niet alleen worden aangeboden door CSP’s, maar ook rechtstreeks door infrastructuurleveranciers – en niet alleen door de traditionele grote leveranciers van infrastructuur, maar ook door leveranciers met cloud- en softwareachtergronden.”

 

Bron: Dutch IT Channel

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Wereldwijde storing: wat is er aan de hand?

Wereldwijde storing: wat is er aan de hand?

vr 19 jul 2024 3 min read
AI-inzichten voor de moderne boardroom: innovatie stimuleren en data als fundament
AI

AI-inzichten voor de moderne boardroom: innovatie stimuleren en data als fundament

vr 19 jul 2024 2 min read
Uitwisseling van inzichten tussen Agile generaties tijdens meetup bij Strict

Uitwisseling van inzichten tussen Agile generaties tijdens meetup bij Strict

do 18 jul 2024 4 min read