Is jouw app een Zwitsers zakmes?

appzwitserszakmes-1

Uit de film “Het zakmes” uit 1992, geregisseerd door Ben Sombogaart.

Als je aardappels wilt schillen en je hebt een Zwitsers zakmes op zak en een aardappelschilmesje in de keukenla, welk mes gebruik je dan? Beide kunnen snijden en schillen, maar het aardappelschilmesje is toch handiger. Zo werkt het ook bij mobiele apps. De multipurpose apps die alle functionaliteit in één mobiele toepassing weten te vangen zijn best slim bedacht, maar niet persé het meest handige. Maar hoe bouw je dan wel de handigste app? Dit zijn de 7 dingen waar je op moet letten.

Vertaal je desktop niet naar je smartphone

Op jouw desktop heb je te maken met de oude spullenboel die jaren geleden zijn bedacht voordat er smartphones bestonden. Deze toepassingen zijn niet vanuit een mobiele ervaring bedacht. Maak daarom niet de fout om deze toepassingen via een mobiele browser op de smartphone beschikbaar te maken. Daar zit je gebruiker echt niet op te wachten. Beter kan je een mobiele app bouwen die je aan de achterkant aan de oude bedrijfssystemen koppelt. De app kan gebruik maken van de ingebouwde functionaliteiten van de telefoon zoals de camera, locatie service en bluetooth.

Cursus blindtypen

Als je gebruikers wilt bereiken, dan is het logisch dat je op de smartphone moet richten. Je kijkt er meer dan 200 keer per dag op. Op je tablet, als je die nog hebt, kijk je al veel minder vaak. Dus de mobiele toepassingen moeten vooral op de smartphone gericht zijn. Maar die leent zich niet voor ingewikkelde applicaties met veel teksten​, knoppen en menu structuren. Je moet rekening houden met een kleiner scherm en het feit dat de meeste smartphones geen toetsenbord hebben. Als je tekst moet invoeren, wordt je scherm voor 30% bedekt met een toetsenbord. Ik heb vaak gezien dat het invoerveld achter het toetsenbord verdwijnt. Dat is alleen handig als het een app van een cursus blind-typen is.

Jij bent verwend

Je bent al jarenlang smartphone gebruiker. En je bent nogal verwend met zeer gebruiksvriendelijke consumenten apps, die één functie ontzettend goed doen. Whatsapp doet één ding erg goed, namelijk instant communicatie.

Met dit soort supertoepassingen wordt de lat voor jouw enterprise apps hoog gelegd. Maar gelukkig kan je de vele voorbeelden in de consumenten apps gebruiken voor je eigen app. Gebruik de aansprekende voorbeelden om enterprise apps te creëren en vind niet telkens weer het wiel opnieuw uit. Besteed tijd aan het zoeken naar goede bouwblokken die je kan inzetten en aanpassen. Je hoeft niet alles opnieuw te bedenken.

Zorg bij het ontwikkelen voor focus. Richt je op één functie en ontwerp daarbij een spetterende en intuïtieve gebruikers ervaring.

User-first in plaats van Mobile-first

Veel van de oude bedrijfssystemen bieden ook opties om mobiele apps te ontwikkelen. Zij herkennen uiteraard ook de behoefte van bedrijven rondom de mobile-first strategie. Evalueer goed wat wel en niet mogelijk is en bepaal daarbij welke strategie de beste gebruikerservaring levert. Redeneer in ieder geval primair vanuit de gebruiker. Software zou statisch kunnen zijn, maar gebruikers zijn dat zeker niet. Die eisen steeds betere en intuïtievere apps. In plaats van een mobile-first strategie zou je veel meer moeten praten over een user-first strategie.

Je gebruikers verwachten niet anders

Hoe gaan je gebruikers al die coole apps vinden die je voor ze maakt? Ook hiervoor kan je het beste kijken naar wat je zelf als smartphone gebruiker gewend bent. Je gaat naar de Apple of Google app store en zoekt, vindt, download de app die je nodig hebt en gaat deze gebruiken. Waarom zou je ditzelfde niet ook binnen je organisatie doen? Je gebruikers verwachten niet anders. Richt een eigen enterprise app store in voor je gebruikers.

Blijf continu verbeteren

Nu ga je per functie een app ontwikkelen. Zo heb je al snel heel veel apps. Zorg ervoor dat je dit goed organiseert. Je hebt een beheerplatform nodig waarbinnen de apps continu worden ontwikkeld en verbeterd, ter beschikking worden gesteld en met het bedrijfscertificaat worden ondertekend. Op die manier hou je het overzichtelijk, veilig en gecontroleerd.

Ontwricht eer je begint

Als je wilt dat je apps bestaande processen ontwrichten, dan moeten je apps ook buiten de grenzen van het bedrijf kunnen functioneren. Dus richt je niet alleen op de medewerkers, maar ook op de onderaannemers, leveranciers en inhuur-krachten. Zorg dus ook dat deze gebruikers je apps kunnen ontdekken, downloaden en gebruiken. Geef deze gebruikers veilige toegang tot je enterprise app store.

Wanneer je let op deze 7 dingen, verander je jouw app van een Zwitsers zakmes in een aardappelschilmesje. Zo zorg je ervoor dat je je eigen business kan ontwrichten met mobiele toepassingen!