Strict b.v.

Gebouw Le Chêneau
Lange Dreef 11-f
4131 NJ Vianen

Volg ons
Blog

Operators ‘Over the top’?

Antenne-in-het-riet-1

Voor mobiele operators is de lancering van nieuwe diensten vaak behoorlijk moeilijk. Er zijn op het internet veel concurrenten die mooie diensten lanceren zonder de operators te betrekken. Deze diensten gaan over het mobiele data netwerk en heten daarom Over The Top (OTT). Operators verdienen hier eigenlijk niks aan. Is dit wel de juiste manier?

 

Innovaties en nieuwe diensten lanceren is complex in een mobiel netwerk. Mobiele operators worden continue in de gaten gehouden, verstoring van de dienstverlening is vaak voorpagina nieuws. De maatschappelijk impact van het verliezen van mobiele connectiviteit is ondertussen ook heel erg groot.

Verstoring is een drama

Dat de operators onder een vergrootglas moeten werken is dus wel begrijpelijk. Het effect op de organisatie van operators is wel dat instandhouding van de dienstverlening van groot belang is. Elke verstoring is een drama. Helaas zijn de huidige mobiele netwerken zo complex, dat storingen altijd zullen blijven voorkomen. Daarnaast worden verstoringen ook veroorzaakt door impact van buitenaf – bijvoorbeeld door werkzaamheden aan glasvezels of kabels die worden geraakt tijdens graafwerkzaamheden. Onderhoud aan de systemen is ook een continu proces.

Naast storingen, externe oorzaken en onderhoud, is het ook nog noodzakelijk om regelmatig wijzigingen aan het netwerk door te voeren. Dit heeft dan bijvoorbeeld te maken met vervangen van systemen of aanpassingen door de groei van het verkeer. Kort samengevat: een operator is continu bezig om het netwerk in goede conditie te houden. En dat terwijl de dienstverlening niet verstoord mag worden!
Het lanceren van nieuwe diensten is daardoor geen eenvoudige opgave. Een voorbeeld is de lancering van spraak op LTE (VoLTE). Dit was door Tele2 al in 2014 beloofd, maar wordt op dit moment door geen enkele operator aangeboden. In 2016 moet dit volgens verschillende operators mogelijk worden, terwijl LTE al in 2013 als dienst beschikbaar was.

OTT-voorbeelden

Op dit moment wordt steeds meer gebruik gemaakt van Over The Top diensten. WhatsApp is een duidelijk voorbeeld, wat sms bijna volledig heeft vervangen bij veel gebruikers. WhatsApp biedt nu ook de mogelijkheid voor spraak, en de geluidskwaliteit hiervan is heel vaak veel beter dan mobiele spraakverbindingen.

Google heeft afgelopen week aangekondigd in de nieuwe Android versies native support voor Rich Communication Services te gaan bieden. Dit is eigenlijk de complete messaging, spraak en video oplossingen voor mobiele ip-netwerken. Deze standaard is gebaseerd op IMS (IP Multimedia Subsystem) en is al jaren beschikbaar. Bij Vodafone is dit al langer beschikbaar als app (Call+). Tot nu toe is RCS weinig succesvol, want het werkt nog niet tussen verschillende operators en gebruikers moeten apart een app hiervoor installeren.

Echte innovatie is voor operators heel moeilijk. Daarnaast zijn nieuwe inititieven moeilijk te lanceren, omdat operators onderling moeten samenwerken en devicesaanpassingen nodig zijn. De deur staat daardoor wagenwijd open voor nieuwe OTT-spelers die veel makkelijker diensten kunnen lanceren. Operators zijn in veel gevallen geworden tot bit pijp die de ip-pakketten transporteren.

Turkcell is een operator die gelooft de concurrentie met OTT-diensten aan te kunnen, mits dezelfde regels gelden voor OTT-diensten. Zij hebben de dienst BiP gelanceerd, die als app succesvol is in de regio. De kracht van de app is ook dat het kan omschakelen naar normale mobiele gesprekken als er geen dataverbinding beschikbaar is.

Ik denk dat operators de concurrentie met OTT-diensten aankunnen, maar het vergt een andere mindset!

Meer informatie over dit onderwerp? Laat hieronder een reactie achter of neem via LinkedIn contact met me op.

Dit artikel verscheen eerder op de website van Computable. 

Geen opmerkingen

Laat ons weten wat je denkt

Ontvang updates via mail