Blog

Ruig of niet?! – Hoe ruig moet jouw toestel zijn?

pexels-photo-1-1

Smartphones en tablets worden niet alleen thuis of op kantoor gebruikt, maar ook in de bouw, in magazijnen, opslag locaties, enzovoorts.  Op plekken waar er sprake is van bijzondere omstandigheden. Waar er extreme temperaturen heersen of waar veel water, stof en vuil in de buurt is. Omgevingen waar ook “ruiger” met apparatuur wordt omgegaan en ze tegen een stootje (of meer) moeten kunnen. Wat betekent dat voor jouw apparatuur?

Een apparaat “ruggedized” maken

In zulke bijzondere omgevingen worden de apparaten “ruig” uitgevoerd. Dat wil zeggen dat het apparaat zo gemaakt wordt of zo aangepast wordt dat het beter tegen bijzondere omstandigheden kan en dus minder snel kapot gaat. Het apparaat wordt “ruggedized” gemaakt zoals dat in de industrie genoemd wordt. Het beestje moet ten slotte wel een interessante naam krijgen.

Het apparaat wordt ofwel meteen al ruggedized geproduceerd, of hij wordt achteraf ruggedized gemaakt. Daarvan afhankelijk is het apparaat nog wel of juist niet als een smartphone of tablet te herkennen. De smartphones en tablets worden dan Handheld Terminal (HHT), Mobile Terminal Device (MTD) of Mobile Data Computer (MDC) genoemd. Onderhuids draaien ze nog steeds op een oudere versie van (het mobiele) Windows of steeds meer op Android.

Daar werkt bijna iedereen (onbewust) regelmatig mee. Bijvoorbeeld die handige scanner waarmee je als klant zelf je boodschappen kunt scannen en afrekenen? Dat is eigenlijk gewoon een “ruggedized” Windows of Android smartphone!

Een simpele smartphone of tablet ruggedized maken

In de praktijk zien we steeds meer dat de consumerization trend wordt toegepast. Een voor consumenten ontwikkeld apparaat – een smartphone of tablet dus – wordt ge-ruggedized. Misschien iets minder stevig, maar met een beetje goede wil is daar wel een mouw aan te passen. Koop een stevig omhulsel (met mooie marketingnamen als “heavy duty survivor” e.d.) en presto, jouw toestel is ruggedized!

Bovendien is ruggedized geproduceerde apparatuur duurder dan apparatuur achteraf ruggedized maken. Dit komt door de beperkte oplages en specifieke voorzieningen die het apparaat krijgt. Voor dezelfde kosten als bij een ruggedized apparaat kun je dus een aantal smartphones of tablets verslijten is de gedachte.

Dat is waar twee kampen ontstaan. Het ene kamp dat er absoluut van overtuigd is dat alle apparaten die nu ruggedized zijn ook gewoon standaard smartphones kunnen zijn. Het andere kamp zweert erbij dat alles wat nu ruggedized is never nooit door gewone apparaten vervangen kan worden. Zoals met alles in het leven ligt de juiste balans ergens in het midden en niet bij het ene- of het andere uiterste.

Is jouw apparaat wel ruig genoeg?

Hoe ruig moet jouw toestel zijn?

Om de juiste balans te vinden, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat vroeger gevraagd werd van de “ruige” apparatuur en wat er nu nodig is. Met open vizier naar nieuwe mogelijkheden en eisen kijken en oude mogelijkheden niet per definitie afschrijven. Probeer in ieder geval de volgende 5 punten in het achterhoofd te houden:

  1. Stoer zijn is iets anders dan er stoer uitzien. Een echt ruggedized toestel is meer dan wat je aan de buitenkant kunt zien.
  2. Een hoesje maakt een apparaat niet gelijk ruggedized maar sommige cases (vakjargon voor dure hoesjes) kunnen dat wel in bepaalde mate. Maar let op, die cases kunnen net zo duur zijn of duurder dan het toestel zelf!
  3. Snel vervangen van standaard apparatuur door standaard apparatuur kan vanuit operationele optiek goedkoper zijn dan repareren van niet standaard apparatuur.
  4. Een paar weken of zelfs een paar maanden is voldoende om functionaliteiten te testen. Zo’n zelfde periode is onvoldoende om een goed beeld te hebben m.b.t. de “uiterste houdbaarheidsdatum” van de apparatuur. De total cost of ownership is niet enkel af te leiden uit het functioneel testen van apparatuur.
  5. Het kan helpen om voor bepaalde apparaten specifieke ruggedized categorieën te definiëren. Sommige leveranciers van apparatuur doen dat.

Ruggedized geproduceerd of niet? Achteraf ruggedized gemaakt of niet? Of toch maar helemaal standaard? Gebruik van volbloed ruggedized toestellen hoeft niet (meer) altijd een noodzaak te zijn. Maar het vervangen van deze toestellen door ruggedized gemaakte toestellen of zelfs volledig standaard toestellen moet hierbij niet tot een doel op zichzelf verworden. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het willen behouden van volbloed ruggedized toestellen.

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Perceelgebonden Netwerken met Private 5G | De Strict 5G Podcast
5G

Perceelgebonden Netwerken met Private 5G | De Strict 5G Podcast

do 13 jun 2024 2 min read
Agile werken is ook jezelf klantgericht organiseren

Agile werken is ook jezelf klantgericht organiseren

ma 3 jun 2024 2 min read
SPO doet een beroep op Strict voor interactieve workshop tijdens het jaarlijks SPO symposium

SPO doet een beroep op Strict voor interactieve workshop tijdens het jaarlijks SPO symposium

di 28 mei 2024 3 min read