Slechte indoor dekking mobiel? Time je oplossing!

Timingcruciaalindoordekking-1Veel gebruikers ervaren slechte indoor dekking, waardoor ze binnenshuis niet goed kunnen bellen en internetten. In deze tijd, waarin mobiel werken niet meer weg te denken valt uit de dagelijkse bedrijfsvoering, levert dit de nodige problemen en irritaties op.

In de praktijk blijkt dat technische oplossingen voor deze problemen, zoals antennenetwerken voor indoor dekking, tegenwoordig ruim voorhanden zijn op de Nederlandse markt. Van eenvoudige systemen met coax en repeater, tot zeer geavanceerde en grootschalige, actieve netwerken op basis van glasvezel en IP.

Gezien de technische oplossingen er wel zijn, ligt de uitdaging dan ook veel meer in het “meekrijgen” van de mobiele operators bij de aanschaf en implementatie van een oplossing die voldoet aan alle klanteisen, zoals DAS. De weerstand van mobiele operators tegen klantvriendelijke oplossingen ligt in het feit dat ze geen mogelijkheden zien voor een langdurige “lock-in” van de klant en dat ze liever hun eigen DAS en apparatuur verkopen. Op vragen van klanten trekken ze vaak een technisch rookgordijn op en verschuilen zich achter argumenten als dat de kwaliteit van het DAS niet gegarandeerd zou.

Multi-operator DAS (Distributed Antenne System) is een voorbeeld van een klantvriendelijke oplossing is, waarop tegelijkertijd meerdere mobiele operators met GSM, UMTS en LTE ingekoppeld kunnen worden. Veel klanten kiezen tegenwoordig ook nog eens voor een zogenaamd “neutral host” DAS, eigendom van en in beheer door de klant zelf, omdat men niet afhankelijk wil zijn voor een langere periode van één mobiele operator en om snel en goedkoop te kunnen switchen van mobiele abonnementen.

Timing is daarom cruciaal bij de aanschaf van een Distributed Antenne System (DAS) ten behoeve van indoor dekking van mobiele operators. Contractonderhandelingen voor nieuwe mobiele abonnementen zijn het geijkte moment om een oplossing voor uw indoordekking te bespreken en operators zijn veelal bereid om ver te gaan voor het afsluiten van een nieuw contract.
Informeer uzelf dus, en ga voorbereid dergelijke onderhandelingen aan. Het zal lonen!