Strict b.v.

Gebouw Le Chêneau
Lange Dreef 11-f
4131 NJ Vianen

Volg ons
Blog

De Strijd tussen WiFi en LTE

wifi_lte-1

Op dit moment is er een enorme groei van het mobiele dataverkeer. Zowel op WiFi  als op 4G is de groei tussen de 50 en 100 procent per jaar, soms zelfs meer. Vanwege deze groei wordt gekeken naar nieuwe manieren om data te versturen, want connectiviteit is voor steeds meer organisaties van groot belang. Kunt u nog zonder uw mobiele verbindingen?

Operators kijken samen met leveranciers van 4G-apparatuur naar de 5 GHz-WiFi -band als goedkope manier om de capaciteit uit te breiden. Vodafone heeft met deze technologie in Nederland al een test uitgevoerd. De WiFi-fabrikanten zijn hier niet blij mee en komen met andere initiatieven. Er gaat de komende jaren hier veel gebeuren, want 5G (de opvolger van 4G) is pas daarna beschikbaar. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de 2,4 GHz WiFi-band in Nederland behoorlijk vol zit. Veel mensen hebben dit thuis of op het werk ervaren. Door Agentschap Telecom wordt daarom geadviseerd om zoveel mogelijk over te stappen op de 5 GHz-band.

Nieuwe initiatieven

Het is deze 5GHz band waarover nu veel te doen is om de capaciteit van mobiele netwerken uit te breiden. Al langer bestaan er initiatieven vanuit de WiFi-wereld om ondersteuning te bieden voor operatornetwerken. De bekendste is HetNet (een afkorting van Heterogene Netwerken) en recent is daar LWA (Wireless LTE Access) bijgekomen. Maar operators hebben weinig focus op WiFi netwerken en blijven liever bij LTE.

Voldoende frequentieruimte

Vanuit de mobiele wereld zijn er nu verschillende nieuwe initiatieven om LTE technologie toe te passen in de 5 GHz-band. Dit zijn achtereenvolgens LTE-U (vooral voor Amerika), LTE-LAA (een kanshebber voor Europa) en MuLTEfire. Deze laatste standaard is in december 2015 opgestart en heeft onder andere als doel om LTE basisstations voor thuis te ontwikkelen. LTE-LAA zal vooral voor operators een interessante uitbreiding zijn van mobiele capaciteit in openbare ruimtes. De 5 GHz-band zal daardoor sneller vollopen. Voldoende frequentieruimte blijft daarom belangrijk voor onze mobiele wereld!

Een compleet artikel is verschenen in Connexie nr 1/2 van 2016.

 

Ik vind het leuk als u reageert. Voor specifieke vragen kunt u me altijd een mail sturen!

Geen opmerkingen

Laat ons weten wat je denkt

Ontvang updates via mail