Als team voelden wij ons geen buitenstaander, maar een onderdeel van een groter geheel

PMC-Strict-1-2

“Zo’n anderhalf jaar geleden werden we gevraagd om de Europese Aanbesteding te begeleiden voor IT Netwerkdiensten ten behoeve van het nieuwe ziekenhuis voor kinderoncologie het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Daarna volgde de begeleiding van de totale realisatie en mochten we ook de realisatie van de overige ICT-voorzieningen én de inrichting van een operationele ICT-regieorganisatie voor onze rekening te nemen. Samen met ketenpartners van het Máxima is negen maanden keihard gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. Een project met veel impact, met veel verschillende partijen die elk weer eigen belangen en doelstellingen hadden. Aan Strict de eervolle taak om alles in goede banen te leiden. Op 18 mei meldden de eerste patiëntjes zich in het nieuwe PMC,” vertelt Arjan Dijkman, projectleider vanuit Strict.

De IT en Communicatievoorzieningen in een compleet nieuw ziekenhuis realiseren binnen negen maanden is kun je best een uitdaging noemen. Normaal zijn dit trajecten van zomaar enkele jaren. Hier was in het Prinses Máxima Centrum geen tijd voor. Zo werden de planningen in elkaar geschoven, de risico’s weloverwogen en niet noodzakelijke voorzieningen voor primaire zorg noodgedwongen geparkeerd tot na de opening, om zo min mogelijk tijd te verliezen. De bouw liep uit, waardoor we geen andere keuze hadden dan vooruit te lopen op de aannemer en alvast te starten met de IT voorzieningen. “We zorgden voor de inrichting van de MER en SER ruimtes met hoogwaardige en gevoelige netwerkapparatuur, het aansluiten van gebouwgebonden installaties en de antennes voor telefonie en WiFi. Met speciale sluizen en een professionele schoonmaakploeg kon voorkomen worden dat stof in de ICT-ruimtes problemen zou veroorzaken.”

Aan de bak

Het project bij PMC werd geleid vanuit een combinatie van Waterfall en Scrum methodieken. “Hier hadden we ervaring mee. We konden snel inspelen op continue veranderingen en toch alles in de juiste volgorde realiseren. Een Programma Manager stuurde aan en kon rekenen op support van twee projectmanagementondersteuners. In totaal werden er zeven Strict Projectmanagers ingezet die elk een eigen deelproject onder zich hadden. “Een sterk team, met allemaal zeer pragmatische mensen die er niet vies van zijn om zelf ook de handen uit de mouwen te steken. Er werd tot laat in de avond en zelfs in het weekend gewerkt. Dan merk je echt dat je op je team kunt bouwen, want je hebt allemaal hetzelfde doel voor ogen: vanaf 18 mei moet er uitstekende zorg geboden kunnen worden in het PMC, dus aan de bak met z’n allen!”

Rauwe realiteit

Arjan weet het nog goed: “Vlak voor opening van het kinderziekenhuis stuurde onze opdrachtgever een appje naar ons team. Daar stond in: ‘Wees voorbereid op de rauwe realiteit van een ziekenhuis’. Als ‘buitenstaander’ konden wij ons daar geen voorstelling bij maken. Tot het moment, 18 mei, dat de eerste patiëntjes het ziekenhuis binnenkwamen. Jonge kinderen, zichtbaar aangedaan door de chemo, met slangetjes verbonden aan een infuusrek. Ziek, maar toch een kleine glimlach op hun gezicht. Het ziekenhuis is hun thuis, voor even of voor een langere periode. Voor deze kinderen wordt geprobeerd een zo prettig mogelijke situatie te creëren, een omgeving waarin je soms ook even vergeet dat je ziek bent. Waarin je kunt gamen en Netflixen en online contact hebt met klasgenootjes en familie thuis. Als team voelden wij ons geen buitenstaander, maar een onderdeel van een groter geheel. Met elkaar hebben we bij kunnen dragen aan een compleet nieuw oncologiecentrum voor kinderen die de hoogst mogelijke zorg en aandacht verdienen.”

Het is gelukt

“Met trots en dankbaarheid kijken we terug op dit project. De samenwerking met het Prinses Máxima Centrum, de warme contacten onderling, het resultaat dat we samen hebben neer kunnen zetten. Er was één doel vanuit het Prinses Máxima Centrum dat door Strict als resultaatverplichting werd gesteld: ‘het ziekenhuis open op 18 mei’. En dat is gelukt, dankzij de PMaaS methode die door het Strict projectteam werd gehanteerd. Een team van experts, dat kennis deelt, frisse ideeën inbrengt, elkaar helpt en snel schakelt waar nodig. Een team dat flexibel om kan gaan met resources om zo efficiënt mogelijk te werken. Een opdrachtgever die vooraf de kosten inzichtelijk heeft en weet wat hij daarvoor mag verwachten. Dit zijn projecten waar wij als betrokken Strict consultants ook een glimlach op ons gezicht van krijgen.”

Bekijk de Strict video over het PMC project op https://youtu.be/8kWjoVkUqBE

 

Meer over PMaaS

PMaaS staat voor Project Management as a Service. Wilt u weten wat de inzet van Strict voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.