Tijd voor actie: organisaties kunnen niet meer zonder Enterprise Mobility beleid!

rawpixel-1054561-unsplash-e1537774716897-1

In een tijd waarin steeds vaker datalekken voorbij komen, kunnen organisaties niet meer zonder EM-beleid. Om enorme boetes te voorkomen, maar óók omdat ze er veel voordelen mee kunnen behalen. Toch zien we dit nog vaak bij organisaties fout gaan. Ze zijn zich niet bewust van de gevaren én de voordelen van een Enterprise Mobility beleid. Tijd voor verandering.

Wat is een Enterprise Mobility (EM) beleid?

Het EM-beleid is erop gericht om je apparaten en apps goed in controle te houden, te beheren en te beveiligen. Het beleid bestaat uit richtinggevende keuzes die je helpen om na te denken over de toekomst.

Waarom heb je een EM-beleid nodig?

Een Enterprise Mobility beleid is voor ieder bedrijf van belang, ook al ben je niet actief bezig met mobiel. Want hoewel jij als bedrijf misschien niet bezig bent met mobiel, zijn jouw medewerkers dat wel. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en neemt die mee smartphone mee naar het werk. Je krijgt er als bedrijf dus mee te maken – of je nou wilt of niet.

Maar los van het feit dat je een beleid moet hebben om problemen te voorkomen, is een EM-beleid ook handig om voordelen mee te behalen:

  • Je voert je bedrijfsstrategie overal door. Daarmee is de kans groter dat jouw strategische plannen slagen.
  • Het creëert kaders, waardoor je digitale oplossingen niet losstaande dingen worden, maar een gestroomlijnd proces.
  • Het maakt je bewust van de benodigde acties voor je bedrijfsstrategie.

Toch gaat het vaak fout…

In de praktijk zien we het vaak gebeuren dat organisaties zich niet bewust zijn van het belang van een EM-beleid. Vaak leidt dat onbewust tot vervelende gevolgen. Een voorbeeld zagen we bij één van onze klanten, die binnen hun bedrijfsstrategie als doelstelling hadden om bij de werkgever top 3 te horen en zo jonge mensen aan te trekken. Onderdeel daarvan was dat ze moderne middelen moesten hebben.

Op de werkvloer zagen we echter wat anders gebeuren: werknemers liepen vaak met oudere mobieltjes of goedkopere modellen rond. Het EM-beleid sloot dus niet aan op de bedrijfsdoelstellingen. Om wel aan te sluiten, was het van belang dat werknemers maximaal een jaar oud toestel kregen.

Zo stel je een EM-beleid op

Maar hoe begin je dan? Dat is iets waar bedrijven vaak nog moeite mee hebben, maar wat niet zo moeilijk hoeft te zijn. Begin met het kijken naar je bedrijfsstrategie en je ICT-strategie. Je Enterprise Mobility beleid moet daar een directe afgeleide van zijn. Vervolgens moet je met dat beleid ook direct aan de slag gaan. Laat het niet in de la liggen, maar maak een vertaling naar mobile.

Een belangrijk onderdeel van het maken van je beleid is wel om te bepalen waar je staat. Wees hierin reëel: een organisatie die net begint kan niet verwachten dat werknemers gelijk volledig overgaan op mobile. Bepaal dus waar je staat en neem dat ook mee in je beleid. Zo kan je een haalbaar plan voor jouw organisatie opstellen.

 

De Strict EM-scan

Moeite met het bepalen van je huidige positie? Het uitvoeren van een simpele scan kan je daarbij helpen. Met de Strict EM app kan je een eenvoudige vragenlijst invullen, die je in een rapport een beeld geeft van je huidige positie. De Strict EM scan is gratis te downloaden in de App en Play store.