Blog

Terwijl jij ligt te zonnen wordt jouw identiteit gestolen

identiteitsfraudevakantie-1Je gaat deze zomer naar een luxe hotel in een zonnig land met een cocktail in je hand. Alles is geregeld en je hoeft je nergens druk over te maken. Het relaxen kan beginnen! Aangekomen in het hotel wordt er om je paspoort gevraagd en je geeft het zonder na te denken af. Want iedereen doet het en het is heel normaal om je paspoort af te geven, toch?

Identiteitsfraude & hoge schulden

Nou nee. Dit is niet normaal. Het hotel komt op deze manier aan belangrijke persoonsgegevens zoals je Burgerservicenummer (BSN). Met een kopie van je paspoort kunnen criminelen je identiteit aannemen en zo hoge schulden maken op jouw naam! Het enige wat ze nodig hebben is je BSN-nummer. Je kunt denken ‘dit overkomt mij niet’ maar dat dachten vele Nederlanders ook. Zo waren er in 2016 maar liefst 1724 meldingen van identiteitsfraude.

Geef je paspoort niet af!

Vertel het hotel dat je je paspoort niet wilt afgeven. Daarbij kun je ze wijzen op de risico’s die je dan loopt. Risico’s zoals fraude met data en het niet hebben van legitimatie bij een politiecontrole, een ongeluk of een excursie met een grenspassage.  Natuurlijk heeft het hotel bepaalde gegevens van je nodig. Maar je BSN-nummer hoort daar niet bij. Geef je paspoort dus niet af of doe dit op een veilige manier. Er zijn genoeg alternatieven.

Vijf tips om veilig op vakantie te gaan

 • Tip 1 Kopie ID app
  Met de kopie ID app van de overheid, kun je op een veilige manier een kopie maken van je identiteitsbewijs. Je kunt het BSN-nummer doorstrepen en een watermerk plaatsen met de datum en het doel van de kopie.
 • Tip 2 Kopie met paspoorthoes
  Maak voor je op reis gaat zelf een kopie van je paspoort met een paspoorthoes. De paspoorthoes schermt fraudegevoelige gegevens af. Neem daarbij op vakantie altijd de hoes mee. Als het hotel dan toch zelf een kopie wilt maken, kan dit op een veilige manier.
 • Tip 3 Eigendom Nederlandse staat
  Je kunt gebruik maken van brieven die zijn opgesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hierin staat dat je volgens de Nederlandse wet je paspoort niet zomaar mag afgeven en het document eigendom is van de Nederlandse staat. De brief is beschikbaar in verschillende talen.
 • Tip 4 Laat je gegevens noteren
  Als je de gegevens laat noteren, kun je zelf meekijken wat er wordt opgeschreven. Je kunt vragen of ze het BSN-nummer niet willen noteren aangezien ze die nergens voor nodig hebben.
 • Tip 5 Camping of Creditcard
  Als je borg moet betalen kun je beter je creditcard gebruiken in plaats van je paspoort achterlaten. De kaart is verzekerd voor fraude en het illegaal afschrijven van bedragen.

Zijn er uitzonderingen?

Volgens de Nederlandse wet moet je je paspoort alleen in bijzondere situaties afgeven, zoals aan de politie, je werkgever of je zorginstelling. Hotels vallen hier niet onder. Dit betekent dat je in hotels in Nederland niet verplicht bent je paspoort af te geven. In de landen Duitsland, Spanje, Italië, Oostenrijk, Groot-Brittannië, Zweden, Bosnië en Tsjechië ben je ook niet verplicht je paspoort af te geven voor je hotel.  Het is helaas niet altijd mogelijk te weigeren je paspoort af te geven. In Aziatische landen en Rusland wordt je paspoort soms ingenomen voor controle. Ook bij een cruise of rondreis verzamelen ze alle paspoorten voor de douanecontroles, hier zit meestal een service-element achter.  Het verschilt per land en soort reis dus check voordat je op vakantie gaat hoe dit is geregeld. Hopelijk komt hier snel internationale wetgeving voor. Ik geloof dat als iedereen hier aandacht aan geeft, we veiliger op vakantie kunnen.

Geef nooit zomaar je paspoort af en zet je eigen veiligheid op nummer 1!

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Perceelgebonden Netwerken met Private 5G | De Strict 5G Podcast
5G

Perceelgebonden Netwerken met Private 5G | De Strict 5G Podcast

do 13 jun 2024 2 min read
Agile werken is ook jezelf klantgericht organiseren

Agile werken is ook jezelf klantgericht organiseren

ma 3 jun 2024 2 min read
SPO doet een beroep op Strict voor interactieve workshop tijdens het jaarlijks SPO symposium

SPO doet een beroep op Strict voor interactieve workshop tijdens het jaarlijks SPO symposium

di 28 mei 2024 3 min read