Blog

Wat maakt ICT-realisaties succesvol?

Blog header strict.nl 2

Help! Mijn project loopt vast. Er zijn technische problemen, of te veel afhankelijkheden van leveranciers. Zorg maar eens dat je eindgebruikers tijd hebben om je oplossing te testen! Theoretisch weet je echt wel hoe je dit zou moeten oplossen, maar hoe doe je dit in de praktijk? Wij geloven dat passende faseringen voldoende aandacht voor de in de praktijk cruciale thema’s het verschil maken. In deze blog bespreken we op hoofdlijnen ons uitgangspunt voor fasering en de drie thema’s die wij cruciaal vinden voor succesvolle ICT-realisaties: Expertise, Draagvlak en Toekomstbestendig. In komende blogs zullen we iedere maand dieper ingaan op een doorslaggevend topic.

Fasering

Ieder project kent bepaalde fasen. Als uitgangspunt hanteren wij maar drie fasen: Onboarding, Uitvoering en Overdracht. Dit is er vooral voor bedoeld om op maat gemaakt te worden, en niet vooraf onnodig ingewikkeld te zijn. Pragmatisme en situationeel handelen is hierbij van belang.

In de Onboardingsfase verkent de Projectmanager de situatie en wordt er een projectplan gemaakt. In de Uitvoeringsfase draait het om ontwikkelen, testen en implementeren in samenwerking met alle stakeholders. In de Overdrachtsfase wordt het project afgerond, geëvalueerd en worden de opgeleverde producten overgedragen aan de lijnorganisatie. Uiteraard met aandacht voor nazorg.

Deze eenvoud van drie fasen zorgt voor zo min mogelijk bureaucratie en voor focus op de cruciale thema’s.

 

Thema 1: Expertise

Als we de fasering hebben vastgesteld gaan we verder met de projectmethodiek. De methode waarmee je jouw project aanvliegt is van groot belang. Een project in een onzekere omgeving gedijt beter bij een agile aanpak, terwijl een project in een voorspelbaardere omgeving beter loopt met een waterval aanpak. Ga je de fasen een keer doorlopen of doe je dit telkens weer opnieuw? Ons advies? Wees per fase flexibel in het kiezen van de projectmethodiek! Zorg op die manier voor maatwerk.

Alleen experts kunnen zorgen voor maatwerk. In de praktijk loop je in projecten vaak tegen problemen aan die je van tevoren niet had voorzien. Voor deze problemen heb je (nog) niet de juiste expertise in huis. Een mix van seniors en jonge professionals is wellicht niet het eerste waar je aan denkt bij een complex project, maar dit werkt in de praktijk erg goed.

 

Thema 2: Draagvlak

De complexiteit en flexibiliteit van expertises en methodes zorgt ervoor dat je verbinding nodig hebt op allerlei vlakken. Wijs in je project altijd iemand aan die deze verbindersrol op zich gaat nemen!

Hiervoor heb je overzicht en inzicht nodig van het stakeholdersveld. Dit thema is misschien wel het belangrijkste: zodra je team en stakeholders met z’n allen een succes van het project willen maken heb je de helft van je project al staan!

In dit verband is ook van groot belang de juiste informatie te communiceren aan stakeholders. Dit doe je niet door ellenlange documenten te delen, maar door bondige en visueel aantrekkelijke communicatie te gebruiken. Mensen lezen nu eenmaal liever een korte infographic dan een lap tekst.

 

Thema 3: Toekomstbestendig

Hoe weet je nu van tevoren of je een toekomstbestendige oplossing aan het implementeren bent? Zoals eerder gezegd staat of valt of staat de helft van je project met draagvlak. Dus dat is ook hier één van de voorwaarden voor een toekomstbestendige oplossing. De andere helft is een heldere visie voor de korte en lange termijn ICT-doelen.

Wellicht moet je eens sparren met een consultant die met een frisse blik je kan helpen bij het opstellen van zo’n visie. Daarnaast is duurzaamheid een onderwerp wat stof geeft tot nadenken. Is het een trend waarop we nu inspelen of is dit een innovatie die op de lange termijn het verschil gaat maken?

 

Succesvolle ICT-realisaties

Wil je van jouw ICT-project een succes maken? Dan is het belangrijk om een goede aanpak te hanteren met focus op de thema’s Expertise, Draagvlak en Toekomstbestendigheid.

 

Infographic Realisatie Strict

 

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Is 5G al klaar voor missiekritische toepassingen?

Is 5G al klaar voor missiekritische toepassingen?

ma 27 mei 2024 2 min read
Hoe je als Agile Coach succesvol kunt gedijen in organisatorisch complexe organisaties | De Agility Podcast

Hoe je als Agile Coach succesvol kunt gedijen in organisatorisch complexe organisaties | De Agility Podcast

di 7 mei 2024 1 min read
Shadow board bindt jonge professionals en biedt directie waardevolle inzichten

Shadow board bindt jonge professionals en biedt directie waardevolle inzichten

di 30 apr 2024 3 min read