Blog

Waarom cloud meestal een veilige oplossing biedt

cloudveiligeoplossing-e1535532074612-1

Al je bestanden ergens op een wolkje in de lucht; het klinkt misschien niet als de meest veilige oplossing. Toch is een cloud oplossing meestal één van de meest veilige oplossingen die je kan krijgen. Hoe kan dat?

Cloud groeit

In Nederland groeit het gebruik van cloud oplossingen gestaag. Waar in 2016 nog 1 op de 3 bedrijven in een cloud werkte (Emerce), was dat in 2017 al gegroeid naar meer dan de helft van de Nederlandse bedrijven (bron: Computer Profile). Het vertrouwen in cloud ten opzichte van on premises oplossingen lijkt dus te groeien. En terecht vinden wij.

Een beveiligde parkeergarage

Stel je voor, je krijgt de keuze om je auto te parkeren in een beveiligde parkeergarage of je kan hem ergens in een achtergelegen wijk neerzetten. Waarschijnlijk kies je liever voor de beveiligde parkeergarage. De kans dat er wat met je auto gebeurt is een stuk kleiner dan in een achtergelegen wijk zonder toezicht. Zo’n parkeergarage hoeft niet eens zo heel duur te zijn, want de kosten voor de beveiliging deel je met de andere gebruikers. Daarnaast wordt ook nog de garage schoongemaakt en door middel van camerabeveiliging en een bewaker in de gaten gehouden.

De veiligheid van cloud oplossingen

Datzelfde geldt voor cloud oplossingen. Wanneer je bestanden in een cloud staan, staan deze op een gedeeld platform. Meestal zijn dit bijzonder goed beveiligde platformen met allerlei ISO certificeringen, die zelf lastig te realiseren zijn. En er is bijzonder goed nagedacht over het beveiligen van zowel de infrastructuur als de applicaties en informatie. Het voordeel hiervan is dat – net zoals de bewaker in de parkeergarage – de kosten voor beveiliging ook gedeeld worden. Daardoor heb je voor een lage prijs experts die jouw informatie bewaken. Daar komt bij dat er back-ups worden gemaakt, specialisten problemen voorkomen en er regelmatig updates van software plaatsvinden. Vergelijkbaar dus met de parkeergarage die schoon wordt gemaakt en in de gaten wordt gehouden.

En on premises oplossingen dan?

Naast het feit dat cloud over het algemeen bijzonder veilig is, zijn er een aantal redenen denkbaar waarom on premises oplossingen lang niet altijd even veilig zijn. Want waar worden de back-ups bewaard? Worden back-ups gecontroleerd of alles is geback-upt en de restore überhaupt wel werken? Hoe vaak worden updates uitgevoerd? Wie heeft toegang tot jouw bestanden? En hoe veilig is jouw fysieke beveiliging eigenlijk? Veel bedrijven hebben weinig fysieke beveiliging ingericht en het is dan ook vrij simpel om als ‘bezoeker’ binnen te komen en zo informatie te stelen. On premises voelt in het eerste opzicht veilig, maar vaak zijn er al gauw een hoop beveiligingsuitdagingen te vinden. Risico’s die je als organisatie niet wilt lopen.

Het oude beeld dat cloud minder veilig is, klopt dus allang niet meer. Tijd om je auto te verplaatsen naar de parkeergarage en je bestanden veilig in de cloud te bewaren.

Hoe je de overstap maakt lees je hier.

Bronnen:
https://www.emerce.nl/achtergrond/cijfers-tien-jaar-cloud-in-nederland

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

Maak kennis met Charlotte Davis, projectmanager bij Strict

do 11 apr 2024 2 min read
5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast
5G

5G & Duurzaamheid | De Strict 5G Podcast

wo 10 apr 2024 1 min read
Maak kennis met Herold Kroon, senior projectmanager bij Strict

Maak kennis met Herold Kroon, senior projectmanager bij Strict

wo 10 apr 2024 3 min read