Blog

Even geen communicatie…

evengeencommunicatie-1-1

Wat gebeurt er als jouw bedrijfscommunicatie het net even niet doet? Crasht dan alleen jouw kopje koffie, of het hele bedrijf? Wat is dan de schade: imago, financieel, of zelfs levens?

Mobiele communicatie is kritisch

Mobiele communicatie wordt ook door jouw bedrijf gebruikt, mogelijk zonder het te realiseren, voor allerlei bedrijfskitische, en zelfs missiekritische, processen. En als de communicatie het net even niet doet als je het nodig hebt, kan dat knap lastig zijn of zelfs tot ongelukken of rampen leiden. Mobiele communicatie is daarmee kritische mobiele communicatie geworden.

Eigen oplossing?

Waarschijnlijk heeft ook jouw bedrijf zijn eigen oplossingen al gebouwd voor kritische mobiele communicatie. Met oude analoge technologie, of misschien met DECT of TETRA met voornamelijk spraaktoepassing. Maar intussen roepen jouw bedrijfsprocessen om smartphones, tablets, IoT sensoren, video bewaking etc. Kortom: veel mobiele data. Zonder deze kun je niet verder innoveren, of de concurrentie niet aan. Dus wil je naar een moderne mobiele breedband oplossing, die het gegarandeerd altijd en overal doet. Maar je wilt niet weer je eigen netwerk bouwen, met verbonden aspecten zoals hoge investeringen, onderhoud en dagelijks beheer. Je wilt liever hiervoor een kritisch mobiele communicatiedienst inkopen. Helaas blijkt het daartoe benodigde aanbod uit de markt, bijvoorbeeld van de publieke mobiele netwerken, er (nog) niet echt te zijn in Nederland.

Vraagbundeling

Om de aanbieders van mobiele netwerkdiensten in Nederland te bewegen om wel kritische mobiele oplossingen in de markt te zetten, is natuurlijk meer nodig dan alleen de vraag van jouw bedrijf. Daarom is door de BTG (Nederlandse Vereniging van Bedrijfstelecommunicatie Grootgebruikers) de Kritische Mobiele Breedband Gebruikers Groep (KMBG) opgezet. Deze heeft met een aantal deelnemers een inventarisatie gemaakt van de behoeften aan kritische mobiele communicatie, om zo een gebundelde vraag te vormen wat de markt eigenlijk zou moeten gaan aanbieden.

Radiospectrum

Zolang de markt niet de vereiste kritische mobiele communicatieoplossingen aanbiedt, zal je nog steeds de oplossing zelf moeten realiseren. Een essentiële bouwsteen daarin is radiospectrum. Zonder radiospectrum immers geen eigen radionetwerk. Het Ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft in het kader van de recente Nota Frequentiebeleid (NMC2017) en de nota Mobiele Communicatie, aangegeven mogelijk radiospectrum beschikbaar te gaan maken voor dergelijke bedrijfskritische mobiele communicatie als de markt niet daarin voorziet.

Te weinig, te vaag

In de nota Mobiele Communicatie wordt het belang van bedrijfskritisch gebruik van mobiele communicatie te weinig verder uitgewerkt ten opzichte van wat daarover staat in de Nota Frequentiebeleid. Daarmee worden de behoeften van gebruikers van kritische mobiele communicatie niet voldoende gehonoreerd. Verder spreekt de nota wel over kwaliteit- en gebruiksaspecten zoals continuïteit, latency en beveiliging, maar mist nog de kans daarvoor concreet eisen aan de mobiele netwerken te stellen.

Hoe verder?

Zoals we in ons recente rapport “Onderzoek naar vergunningsvrij gebruik in de 2100 MHz band” beschrijven, is er behoefte aan frequentiespectrum voor bedrijfskritische toepassingen. De voorgestelde vergunningsvrije 2x10MHz in de 2100MHz band is niet geschikt, en te weinig voor een toekomst vaste oplossing.  Maar inzet van de 2,3GHz of 3,5GHz banden lijken wel goede oplossingen te kunnen bieden mits onder een vergunningsregime, met voldoende capaciteit.

De publiek mobiele netwerken zal zich ongetwijfeld ook meer gaan richten op de kritische toepassingen. Zo kan er een markt ontstaan van vraag en aanbod waarbij bedrijven een keuze kunnen maken voor de optimale oplossing.

 

Kijk voor ons onderzoeksrapport op:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2017/09/20/voorbereiding-landelijke-veiling-mobiele-communicatienetten-gestart

Ontvang updates via mail

Recent Blogs

Is 5G al klaar voor missiekritische toepassingen?

Is 5G al klaar voor missiekritische toepassingen?

ma 27 mei 2024 2 min read
Hoe je als Agile Coach succesvol kunt gedijen in organisatorisch complexe organisaties | De Agility Podcast

Hoe je als Agile Coach succesvol kunt gedijen in organisatorisch complexe organisaties | De Agility Podcast

di 7 mei 2024 1 min read
Shadow board bindt jonge professionals en biedt directie waardevolle inzichten

Shadow board bindt jonge professionals en biedt directie waardevolle inzichten

di 30 apr 2024 3 min read